Sverige finansierar programvara mot FRA-avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska staten är en av huvudfinansiärerna till en ny programvara som gör det omöjligt för myndigheter runtom i världen att avlyssna sina medborgare.

Tor heter programvaran som gör oss anonyma på internet. Den finns till mac och pc, men också till smarta mobiltelefoner.

– Oavsett vad du gör på internet så kan FRA inte se eller logga vad det är du gör. De ser bara att din dator kommunicerar med Tor-nätverket, säger Jacob Appelbaum, grundare av den nya tjänsten.

Talesperson för Wikileaks bakom tjänsten

Jacom Appelbaum är en amerikansk forskare vid University of Washington, som 2010 blev känd som Wikileaks amerikanske talesperson. Men han är alltså också en av nyckelpersonerna bakom en ny tjänst, som bland annat riktar sig mot svenska FRA:s övervakning.

Det lite speciella är bara att det är den svenska staten som finansierar både FRA:s övervakning – och denna programvara som omöjliggör FRA:s övervakning. Via den svenska biståndsbudgeten finansierar det svenska Utrikesdepartementet tjänsten, som ses som en nyckel för att demokratiaktivister runtom i världen, till exempel i Syrien, inte ska bli övervakade.

Används av Syriens demokratiaktivister

– Det blir ingen demokrati utan demokrater, och då behövs också stöd till de internetaktivister som gör deras verksamhet möjlig, säger Hanna Hellqvist, statssekreterare på Utrikesdepartementet till SVT.

I sin intervju med SVT berättar Jacob Appelbaum inte bara om hur Tor kan användas av svenskar som vill skydda sig mot FRA, utan också om hur demokratiaktivister i Syrien just nu får ut information om vad som händer i landet, tack vare just Tor.

Det är också anledningen till att svenska staten går in med mångmiljonbelopp, hittills har man beslutat om cirka 5 miljoner, via biståndsorganet Sidas budget för demokratirörelser och nätaktivism.

Korskopplade servrar

Tekniken bakom Tor går inte bara ut på att informationen krypteras, utan också på att det finns hundratals eller tusentals korskopplade servrar, som skickar trafiken över jordklotet, på ett sätt så att det inte går att spåra eller övervaka vad som sägs eller mellan vilka datorer.

Tor finns som programvara för alla vanliga datorer av olika slag, men också som app till mobiltelefoner med operativsystemet Android.

Se ett längre inslag om maktkampen om internet: Vetenskapens värld, SVT2 14/11 kl.20:00.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Tor – ett projekt med militär bakgrund

Den första finansiären av Tor var den amerikanska militärens foskningsbyrå DARPA, under Tor-projektets första fem år 2001-2006. Denna militärens forskningsmyndighet var faktiskt också den första finansiären av själva internet, när den tekniska grunden lades under 1960-talet.

När den amerikanska militären tog sin hand från Tor-projektet år 2006 så strömmade andra finansiärer till – från början amerikanska forskningsstiftelser och olika mediaorganisationer.

Från och med i år har nu även den svenska staten via biståndsorganet Sida gått in som en betydande finansiär av Tor.

Källa: www.torproject.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.