Foto: Scanpix

SVT Vetenskaps mest lästa

Publicerad

Viktigast för er var varken klimatmöten, rymdfarkoster eller ny genteknik. Nä, det är vetenskapen i vardagen som fångat flest svt.se-läsare under 2013. Det handlar om 5:2, LCHF och barnens läggdags.

1. Oregelbundna läggtider skadliga för barn.

Om man är sju år gammal är det bra att krypa i säng före nio varje kväll.

I oktober kom en brittisk studie som visade att det faktiskt är ännu viktigare än man tidigare trott. Barn som lägger sig sent och på olika tider varje kväll är oftare hyperaktiva, har det svårare i skolan och med kompisarna.

Det är verkligen sömnbristen och de oregelbundna vanorna i sig skapar problemen, menar forskarna bakom studien. Inte tvärtom – alltså att oroliga barn skulle sova sämre. För när de stökiga barnen i studien fick mer regelbundna läggdagstider minskade deras problem.

Det var den nyhet som intresserade flest av er läsare på vår webbsida under hela året. Hela 191 199 klickade sig in till artikeln och 30 225 delade den på Facebook.

Länk: Så drabbas barn av sena kvällar

2. 5:2 – så funkar det och 101 frågor och svar.

Efter att vi sände BBC:s film om periodisk fasta eller 5:2 följde en våg av intresse i hela landet. Många provade, andra fördömde. Kan det verkligen vara bra att äta nästan som vanligt fem dagar i veckan och fasta två?

Diabetesforskaren Kerstin Brismar blev själv så intresserad att hon beslutade sig för att starta en vetenskaplig studie för att utvärdera effekterna. Nu är den i gång och vetenskapens värld följer studien från början till slut.

Två artiklar om ämnet på vår webb ådrog sig massor av intresse.

Länkar till båda: Fasta dig frisk101 frågor och svar

3. Mystiska cirkelformationer

Länge har forskare undrat vad det är som får gräset i Namibiska öknen i sydvästra Afrika att växa i en till synes oändlig uppsättning av stora cirklar. Har marken blivit sjuk? Är det utomjordingar som ligger bakom? Eller är det landningsplatser för den goda fen och hennes vänner (cirkelformationerna kallas faktiskt för fairy circles på engelska)? Nej, svaret är faktiskt något helt annat – termiter som gömmer sig i marken.

Länk: Mystiska cirklar

4. Sveriges slavhistoria avslöjad 

Årets fjärde mest uppmärksammade vetenskapsnyhet handlade om Sveriges mörka förflutna som slavnation.

Det var i den svenska kolonin St Barthelemey i Västindien som det svenska slaveriet blomstrade under 1700-talet. Historiker från Uppsala universitet har för första gången studerat de gamla domstolsprotokoll som vittnar om hur de svenska herrarna behandlade sina slavar.

Länk: Sveriges slavhistoria avslöjad

5. Så enkelt tar hackern över din dator

Den nya hackaren – långt ifrån forna tiders busiga tonåringar framför datorn.

Nu handlar det om att kapa pacemakers, fjärrstyra din dator och manipulera internetbanker.

På vår sajt tipsade vi om hur man skyddar sig.

Länk: Så enkelt tar hackern över

6. Oj vilken supermåne!

I augusti var det många webbbesökare som såg upp. För just då var det supermåne. Alltså fullmånen inföll när månen var på sitt allra minsta avstånd från jorden.

Då ser månen en tiondel större ut och är ännu mer ljusstark än vanlig. Det uppmärksammades över hela jorden.

Länk: Se upp nu blir det supermåne

7. LCHF bäst för snabb viktnedgång 

Du kan motionera hur mycket som helst utan att gå ner i vikt. Å vill du går ner snabbast på kort tid är LCHF-dieten då man undviker kolhydrater och äter mer fett och grönsaker bäst.

Dom slutsatserna presenterande Statens beredning för medicinsk utredning i september. De hade gått igenom över 16 000 studier om mat vid fetma.

Länk: LCHF bäst i test

8. Därför har vissa högt IQ

Man skulle kunna tro att de allra intelligentaste människorna i världen är de som kan ta in mest information från omvärlden. Men att ta in alla intryck är omöjligt för vår hjärna, så den måste sålla informationen. Ny forskning tyder nu på att det är just den här förmågan att sålla information på ett bra sätt som utmärker en intelligent person. Mer specifikt visar den nya studien att människor med högt IQ är mer selektiva med att uppfatta rörelser.

Länk: Vad avgör högt IQ

9. Ser ut att vara äldre än universum 

Man kan inte vara äldre än sina föräldrar men en stjärna nära oss ser ut att vara äldre än universum. När mätningar gjordes vid millennieskiftet uppskattade astronomerna stjärnans ålder till runt 16 miljarder år – mer än två miljarder år äldre än universum som beräknas vara 13, 8 miljarder år gammalt. Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har man nu lyckats förbättra precisionen och sänka stjärnans ålder.

Länk: Ser ut att vara äldre än universum

10) Därför får du finnar                   

Forskare har nu lyckats identifiera genetiska skillnader i bakterien som orsakar acne – skillnader som bestämmer vem som drabbas och inte.

Länk: Därför får du finnar

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.