Äpplen, sallad och korsblommiga växter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, det visar den nya studien. Tidigare har man i Storbritannien pratat om att 400 gram frukt och grönsaker om dagen är rekommenderat för ett hälsosamt liv.
LÄS MER: Tio frukter om dagen kan ge längre liv
Det rekommenderade intaget i Sverige är minst 500 gram om dagen, enligt Livsmedelsverket.
Men den nya brittiska studien visar nu att mer frukt och grönt kan betyda ett längre och friskare liv.
Minskar risken att dö i förtid
Upp emot 800 gram frukt och grönsaker om dagen, jämfört med ingen alls, minskar risken för för att dö i förtid med 31 procent.
800 gram frukt eller grönsaker ska, enligt studien, också minska:
- Hjärtsjukdomar med 24 procent
- Hjärt- och kärlsjukdomar med 28 procent
- Cancer med 13 procent
- Stroke med 33 procent
Tio portioner per dag
80 gram uppskattar man vara en portion, och detta innebär att man behöver äta tio portioner om dagen för att minska riskerna i linje med listan ovan.
Under studiens gång har man tagit in faktorer som försökspersonernas nikotinvanor, vikt och övrig diet, men kunde ändå se samband mellan att mer frukt ger minskade risker för de nämnda sjukdomarna och att dö i förtid.
Huruvida mer frukt och grönt kan minska riskerna ytterligare framkommer inte i studien.
Frukter som kunde kopplas till minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar
Äpplen
Päron
Citrusfrukter
Källa: Imperial College London
Grönsaker som kan kopplas till minskad risk för cancer
Gröna grönsaker (som till exempel spenat)
Gula grönsaker (som till exempel paprika)
Korsblommiga växter (exempelvis fläder)
Källa: Imperial College London
Så mycket äter kvinnor och män i Sverige
Kvinnor äter ca 350 gram frukt och grönt om dagen, enligt en studie från 2010/2011.
Män däremot äter lite mindre, cirka 300 gram om dagen.
Det bara är 17 procent av befolkningen som äter 500 gram om dagen.
Källa: Livsmedelsverket