Foto: TT

Tydligt samband mellan jobbstress och hjärtsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Personer som mår dåligt på jobbet på grund av stress, höga krav eller orättvisa löper större risk att drabbas av hjärt– och kärlsjukdom. Det visar en ny rapport.

Människors arbetsmiljö har betydelse för hjärtsjukdom, stroke och högt blodtryck. Det slår man fast på SBU, alltså Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, efter att ha granskat de senaste 30 årens forskning.

När det gäller risken för hjärtsjukdom handlar det om faktorer på jobbet som att man har svårt att påverka sitt arbete, att man har höga krav på sig, är pressad, orättvist behandlad eller upplever en obalans mellan ansträngning och belöning.

Ökad riskgrupp

– Det finns ett samband på gruppnivå mellan dessa faktorer och en ökad risk för hjärt– och kärlsjuklighet, säger Eva Vingård, professor emeritus i arbets– och miljömedicin.

– Men om det är du, jag eller någon annan som får en sådan sjukdom kan vi inte veta. Vi vet att risken finns, på samma sätt som för rökare. Om man röker så är man i en riskgrupp för att få lungcancer. Alla får det inte, men man är i en ökad riskgrupp.

Vad gäller stroke finns inte fullt lika mycket forskning.

– Där hittade vi inte riktigt lika många samband, därmed inte sagt att sambanden inte finns. Stroke är bara inte undersökt tillräckligt mycket för att man ska kunna dra några slutsater.

”En vinst för alla”

Professor Eva Vingård anser att arbetsmarknadens parter måste agera utifrån resultaten i rapporten.

– Det här är ju inte bra för någon, slår hon fast. Det är ju mycket bättre att ha en god arbetsmiljö med motiverade och friska människor än motsatsen.

– Rimligtvis är det också bättre för produktiviteten och mycket annat, så det bör ju vara en vinst för alla om man försöker ändra på det här.

Hjärt– och kärlsjukdom

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt– och kärlsjukdom. Mer än vart tredje dödsfall har hjärtsjukdom eller stroke (blödning eller blodpropp i hjärnan), som underliggande orsak.

Riskfaktorer är:

  • Låg kontroll över sitt arbete
  • Höga krav på sig
  • Pressande arbete
  • Orättvisa
  • Obalans mellan ansträngning och belöning

Källa: SBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.