Schablonbilden av dinosaurier är att de är lite ödleliknande med skimrande grönbrun slät hud. Helt fel, visar det sig. Nu tror tyska forskare att alla dinosaurier var fjäderbeklädda.
I en ny forskningsartikel som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS visar de upp de allra senaste beviset Sciurumimus Albersdoerferi, en välbevarad dinosaurieunge från Juraperioden. Den hittades i ett kalkbrott i Bayern i södra Tyskland och har nu beskrivits vetenskapligt av Oliver Rauhut och hans kollegor vid vid Bayerische Staatssammlung für Paläontologie und Geologie och Ludwig Maximilian-universitetet i München.
Motstridiga teorier
Det är den allra mest primitiva köttätande dinosaurie med spår av fjädrar som någonsin hittats. Under de senaste åren har flera forskargrupper hittat extremt välbevarade fossil av många fjäderklädda dinosaurier framför allt i Kina. Men en del forskare har hävdat att de är de nog snarare är någon sorts tidiga fågelsläktingar och att det finns andra typer av dinosaurier som inte såg ut så.
Några meter lång
Fyndet av den duniga Sciuriumimus Albersdoerferi tyder på motsatsen. Sciurumimus är inte alls någon nära släkting till de befjädrade kinesiska dinosaurierna, utan en therapod, en stor köttätare.
Fyndet är 70 centimeter långt, men är alltså en unge och forskarna tänker sig att den som vuxen kan ha varit några meter lång.
UV-teknik avslöjar fjädrar
När man tidigare studerade fossil räckte tekniken bara till att se det bevarade skelettet, men med den senaste UV-tekniken ser man också mjukvävnad som fjädrar. Då framträder även det som tidigare var osynligt. Och när forskarna vet vad de ska leta efter har de börjat hitta fjäderliknande filament hos alla möjliga dinosauriefossil.
Nu tror Oliver Rauhut och hans kollegor att det kan vara så att alla dinosaurier hade någon sorts fjädrar i alla fall när de var unga.
-Även Tyrannosaurus Rex, säger han och skrattar. Jo, alla gamla leksaker där den ser ut som en ödla borde nog göras om.