På många håll i världen finns det platser där man aldrig kan se en stjärnklar himmel som den över Dinosaur Nationalpark i USA. Ljusföroreningar från städer gör att stjärnljuset döljs. Foto: Photo by Dan Duriscoe

Upplysta städer döljer Vintergatan

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av jordens befolkning har aldrig fått se en stjärnströdd himmel. Överflödigt ljus från städer gör att ljuset från stjärnorna dränks.

Med hjälp av högupplösta satellitbilder har forskarna sammanställt en karta som visar mängden ljus som kommer frånupplysta städer världen över.

Den nya ljusatlasen visar att storadelar av världens befolkning aldrig någonsin har fått uppleva enstjärnklar natt. Över 80 procent av världens befolkning bor påställen med stora ljusföroreningar.

Ljuset kommer från gatlyktor, reklamskyltar och vägbelysning som spiller ljus uppåt mot natthimlen och skapar ett orangefärgat ljus, som på avstånd ser ut som en ljus kupol över städer.

Det konstgjorda ljuset gör intebara att många barn växer upp utan att få se stjärnorna iVintergatan utan att det även kan få konsekvenser för djurlivet ochsärskilt nattaktiva djur.

Nu hoppas forskarna att ljusföroreningar ska få större uppmärksamhet ochatt man även bör försöka minska det starka artificiella ljuset.

Madagaskar är stjärnsäkert

Forskarna har använt en specifik rymdsatellit,Suomi-NPP, som har skickats upp enbart för att mäta ljuset somalstras från jordens städer. Dessutom har forskarna som nu lanserar den nya atlasen fått stor hjälp av andra forskare runt om ivärlden. Även frivilliga har hjälpt till . Totalt har man mätt ljusstyrkan på över 20 000 olika plaster på jorden.

Enligt mätningarna är Singapore ett av de länder därljusföroreningarna är högst i förhållande till landets yta. Menäven Italien och Sydkorea har höga nivåer av ljusföroreningar.

Bland länder i Europa är Sverige, Norge och Scotland de länder därstjärnorna i Vintergatan fortfarande går att se. Vill man däremotvara helt säker på att få en stjärnklar natt ska man bege sig tillländer som Chad, Centralafrikanska republiken och även till Madagaskar.Enligt forskarnas mätningar så får mer än en tredjedel av invånarnapå dessa ställen uppleva Vintergatans fulla prakt.

Påverkar oss negativt

Ljusföroreningar är inte enbart ett problem för alla som vill få enskymt av stjärnhimlen, enligt forskare kan de även medföra negativa konsekvenser för djurlivet. Det finns forskning som tyderpå att fåglar tappar orienteringen och att ljuset stör reproduktione för vissa djur. Även vi människor påverkas av att befinnaoss i miljöer med stark belysning dygnet runt.

För att minska ljusföroreningar finns det en rad ganska enkla metoder. För det första går det att minska antalet ljuskällor men man kan även rikta ljuset så att det inte hamnar ovanför horisontalplanen.

Läs mer:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.