Foto: SVT

Utredaren står fast – KI:s stjärnkirurg har forskningsfuskat

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Institutets stjärnforskare, kirurgen Paolo Macchiarini, är skyldig till forskningsfusk. Det vidhåller Karolinskas externe utredare efter att ha granskat nya dokument, trots att Karolinska institutets rektor valde att fria Macchiarini i augusti förra året.

Utredaren riktar nu skarp kritik mot hur ärendet har skötts av Karolinska institutet:

– Det är som en dimridå, säger han till SVT.

I kväll klockan 20.00 sänds del 1 av 3 i serien Experimenten: Stjärnkirurgen, en dokumentär om Paolo Macchiarini i tre delar av SVT:s Dokument inifrån.

Det var hösten 2014 som det blev känt att fyra läkare vid Karolinska sjukhuset hade anmält stjärnkirurgen och forskaren Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Macchiarini, som blivit världskänd för att ha opererat in konstgjorda luftstrupar i patienter, varav tre på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, anklagades för att ha fabricerat resultaten av operationerna i sina forskningsartiklar, bland annat i den högt ansedda tidskriften The Lancet.

De anmälande läkarna menade också att Macchiarini utfört transplantationerna trots att det saknades etiska tillstånd för den här typen av experimentella operationer.

Utredaren konstaterade fusk

När Karolinska institutets rektor bestämde sig för att utreda frågan anlitades professor emeritus Bengt Gerdin vid Uppsala universitet som extern och oberoende granskare. När Gerdin var klar med sin utredning i maj 2015 ansåg han att Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, eller oredlighet, som det kallas i forskningssammanhang.

Trots det valde Karolinska institutets rektor Anders Hamsten att fria Macchiarini, efter att det internationellt mycket ansedda forskningsinstitutet gjort en egen utredning som presenterades i augusti 2015. KI:s egen utredning konstaterade att kirurgens agerande hade varit oaktsamt, men det bedömdes inte som forskningsfusk.

Rektor Anders Hamsten menade att det hade kommit in ny information i ärendet, som den externe granskaren inte haft tillgång till, och som skulle bevisa att Macchiarini inte gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Nya dokument har granskats

Efter att Bengt Gerdins utredning blev klar inkom det 1.000 nya sidor, bland annat med information om patienternas tillstånd före och efter operationerna som han inte hade fått ta del av under utredningen.

Under hösten har Bengt Gerdin nu på eget initiativ läst de över tusen sidorna ”bevismaterial” som inkommit. Till SVT säger han nu att han står fast vid att Paolo Macchiarini är skyldig till forskningsfusk på samtliga punkter, och att han i sina forskningsartiklar har ljugit om hur det har gått för hans patienter.

I ett brev till KI:s rektor Anders Hamsten riktar han också skarp kritik mot hur ärendet skötts av Karolinska Institutet, och ger flera exempel på vad det är i ärendet som är fusk:

”Jag påstår fortfarande att uppsatsens text inte är formulerad i avsikt att ge en sann beskrivning av de patologiskt-anatomiska fynden. Kan detta vara annat än oredligt?”, skriver Gerdin i anslutning till ett av exemplen.

Motstridiga uppgifter

Gerdin hävdar återigen att delar av Macchiarinis uppsatser saknar underlag i patienternas journaler, och i vissa fall till och med går stick i stäv med de underlag som finns i journalerna.

Bengt Gerdin, som ägnat mer än ett år åt ärendet, ser också stora problem i att Paolo Macchiarini i slutändan endast kom att bedömas internt av personer på Karolinska institutet, och att hans roll som oberoende extern granskare därmed var meningslös. Han är också mycket kritisk till att Karolinska institutet hävdar att Macchiarinis luftstrupstransplantationer inte var forskning, utan uteslutande livräddande sjukvård.

”Det finns ett gränsland, men detta gränslandet är gemensamt och inte särskiljande”, skriver Gerdin i brevet till KI.

– För mig är det solklart att det här är ett forskningsprojekt. Det är som en dimridå över det hela, säger han nu till SVT.

Men KI:s rektor Anders Hamsten ändrar inte sitt tidigare beslut angående utredningen av oredlighet i Macchiarinis forskning.

–  Det har förekommit oaktsamheter i forskningen och vi har konstaterat att en del brister föreligger i forskningsmiljön kring Paolo Macchiarini. Det är något som vi har börjat åtgärda tillsammans med honom, hans institution och företrädare för Karolinska universitetssjukhuset. Det har till exempel handlat om samarbetssvårigheter mellan olika personer, skriver Anders Hamsten i ett mejl till SVT.

Hamsten skriver också till SVT att KI nu ser över regelverket och rutiner för överföring av forskning och utveckling av nya behandlingsmetoder inom området regenerativ medicin och andra forskningsfält som anknyter till klinisk verksamhet.

– Vi behöver också samordna oss bättre med Karolinska universitetssjukhuset och gå igenom rutiner och stödsystem för till exempel klinisk behandlingsforskning och kliniska prövningar. Gränsdragningen mellan vad som är sjukvård och vad som är forskning är en svår och komplex fråga och det finns olika tolkningar av denna.

Macchiarini fortsätter på KI

I dag är 2 av de 3 patienterna som fått Macchiarinis plaststrupar på Karolinska döda, och den tredje har flyttats till USA i hopp om en ny operation, efter över tre år på Karolinskas intensivvård.

En polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår, samtidigt som Paolo Macchiarini har fortsatt förtroende från rektor Anders Hamsten. I december förlängde Karolinska institutet Macchiarinis anställning med ytterligare ett år.

Utreds för felaktigt CV

Parallellt med Bengt Gerdins kritik har Karolinska institutet nu också tvingats dra igång ytterligare en utredning av Macchiarini. Detta efter uppgifter i en mycket uppseendeväckande artikel i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om att stjärnkirurgen ska ha förfalskat sitt CV.

Artikeln publicerades i början av januari i år och fokuserar på stjärnkirurgens kärleksrelation med en amerikansk nyhetsjournalist, men i artikeln finns också uppgifter som tyder på att Paolo Macchiarini kan ha lämnat felaktiga uppgifter om tjänster han haft vid olika lärosäten.

Till Läkartidningen säger dock Macchiarini att anklagelserna är ”fullständigt falska”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.