Huden är kroppens största organ och har många olika uppgifter men huvudfunktionen är att skydda våra vattenrika kroppar i en torr omgivning. Hudlagret kan beskrivas som en tunn barriär, ett slags film som ändrar egenskaper beroende på om omgivande luft är torr eller fuktig.
Den här reglerande funktionen är ett känt fenomen men själva mekanismen bakom är ny kunskap.
–Grundforskning är jättekul när man förstår hur saker fungerar och man får en förklaring. Huden fungerar som en switch – antingen släpper den in eller stänger ute fukt och det regleras av fukten i omgivningen. Det är en fiffig mekanism som gör att vi till exempel inte förlorar mer vatten i ett flygplan med väldigt torr luft än i en fuktig djungel, säger Emma Sparr, professor i fysikalisk kemi på Lunds universitet.
Användbar kunskap på andra områden
Hudens funktion är en fysikalisk process och kunskapen kan vara användbar på andra områden där det är viktigt att kunna kontrollera transporten av molekyler genom en barriär. Genom att ändra yttre förhållanden går det att påverka barriärfunktionen så att den släpper igenom fler eller färre molekyler av ett visst ämne.
Den här mekanismen är generell och kan vara användbar i andra material som utsätts för torka som målarfärg, livsmedel och hudkräm, säger Emma Sparr.
–Kunskapen om hur huden fungerar kan till exempel vara relevant och intressant i tillverkning av hudkrämer och läkemedel. När en kräm i sig bildar en film kan man inspireras och påverka egenskaperna hur man stänger ute eller inte stänger ute fukt. Och läkemedel kan regleras så att de släpper in substanser på ett mer effektivt sätt.