Enligt Veckans affärer planerar Vattenfall fem nya brunkolsgruvor som gör att fyra byar måste jämnas med marken och 3.500 människor flytta. Gruvbrytningen innebär också att grundvattennivå sänks, vilket orsakar stora problem för jordbruket.
-Med tanke på att Vattenfall har tillräckligt med brunkol i sina nuvarande gruvor i 20 år till, anser vi att det är helt oförenligt med någon ansvarig klimatpolitik att nu planera för fem nya stora gruvor, säger Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace.
Jordbruksmark har förstörts
Vattenfall bryter för närvarande brunkol i fem olika dagbrott i östra Tyskland. Hittills har över 80.000 jordbruksmark förstörts i regionen, en femtedel av hela Skåne. Vattenfall vill nu fortsätta med brunkolsbrytningen till 2050 och även därefter.
-Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa dem att investera ännu mera i oansvarig brunkolsbrytning, säger Martina Krüger.
Planerna går också emot den tyska regeringens energiscenario för 2050 där brunkol inte längre finns med i den tyska energimixen.
Vattenfall har sagt att man vill minska koldioxidutsläppen med närmare en tredjedel fram till 2020. Enligt Veckans affärer är det dock mycket osäkert om det går att sänka utsläppen så mycket.
Vattenfall: Kan inledas först 2025
Boo Ehlin, presschef vid Vattenfall, säger att det har påbörjats ett arbete med att samelda biomassa med brunkol vid verken.
-Det här är ett sätt att hitta andra energislag som en ersättning. Men brunkolen står för en så stor del av elproduktionen i Tyskland så den kommer att finnas kvar, säger han till TT.
Han uppger att Vattenfall ansökt om att utöka brytningen vid två befintliga gruvor samt att öppna en ny.
-Vi förväntar oss att få svar på ansökan om ett par år. Brytningen vid de tre gruvorna kan då inledas först 2025, säger Ehlin till TT.
Enligt honom diskuterar även Vattenfall att öppna ytterligare två gruvor och under 2015 ska bolaget ta beslut om de behövs.
Nils Edman
nils.edman@svt.se
TT