Det är Karolinska institutet i Solna som nu vetenskapligt tar sig an dieten som fick sitt stora genombrott under 2013. Det rapporterar SR Vetenskapsradion.
– Det är den första studien i Sverige i alla fall och det är den första studien som har både patienter med diabetes och friska personer, säger kost- och diabetesforskaren Kerstin Brismar till SR.
Brismar kommer att leda studien där 90 personer under sex månaders tid ska äta enligt 5:2-dieten, alltså vanlig mat i fem dagar och begränsat kaloriintag i två dagar. Testpersonerna får under och efter försöksperioderna besvara enkäter om sina vanor och sitt mående, samt ta blodprover där riskerna för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och demens kommer att mätas.
Kerstin Brismar tror att många av deltagarna kommer att få bättre insulinvärden och sänka sina blodvärden samt minska vikten något.
Detta är 5:2
5:2-dieten innebär att man äter mycket lite två dagar i veckan och äter som vanligt fem dagar i veckan. Dagarna, då man äter lite, behöver inte ligga efter varandra. Man behöver bara komma ihåg att fasta två dagar i veckan.
Att äta ”som vanligt” betyder ett kaloriintag på cirka 2.400 kcal/dag för män och för kvinnor cirka 2.000 kcal/dag.
De två dagarna med lågt näringsintag ska en man stoppa i sig cirka 600 kcal/dag och en kvinna cirka 500 kcal/dag.