Den största delen av världens sjukligt feta barn bor i Asien. Foto: TT

WHO: Barnfetman på alarmerande nivåer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet feta och överviktiga barn har ökat stort de senaste 20 åren, speciellt i låginkomstländer. Samtidigt gör världens politiker för lite för att stoppa detta. Det menar världshälsoorganisationen, WHO, i en ny rapport.

”Om inget görs riskerar fetmaepidemin att neutralisera många av de hälsoframsteg som bidragit till att medellivslängden i världen ökat”, skriver Commission on Ending Childhood Obesity, som tagit fram rapporten på uppdrag av WHO.  

2014 var 41 miljoner av världens barn under fem år feta eller överviktiga. 1990 var samma siffra 31 miljoner.

I relation till världens befolkning handlar det om 6,1 procent feta eller överviktiga barn under fem år 2014 jämfört med 4,8 procent 1990.

Och detta påverkar både hälsa och livskvalité hos barnen. Dessutom är sannolikheten hög att barn som lider av övervikt och fetma också gör det som vuxna, då risken att drabbas av kroniska sjukdomar på grund av övervikt ökar än mer.

Flest feta barn i Asien

Inte helt oväntat är orsakerna till fetmaepidemin ofta ekonomiska.

I medel- och låginkomstländer kan man se en fördubbling av feta och överviktiga barn perioden 1990-2014. Från 7,5 miljoner till 15,5 miljoner. Den största delen av dessa barn, 48 procent, lever i Asien och 25 procent bor i Afrika.

Kommissionens expertpanel slår också fast att världens politiker gjort allt för lite åt detta problem.

Bland annat pekar man på att många barn i dag växer upp i en miljö som gör det enkelt att gå upp i vikt och utveckla sjuklig övervikt.

Aggressiv marknadsföring av kalorität skräpmat, brist på tillgång till nyttig mat och allt mindre fysisk aktivitet bland barnen, är några av exemplen på hur miljön spelar in.

”Inte barnens fel”

Experterna menar vidare att fetmaepidemin av många inte setts som ett folkhälsoproblem, utan som en produkt av enskilda individers och familjers livsstilsval.

Och slutsatsen är tydlig: Världens regeringar och folkhälsomyndigheter har en central roll om utvecklingen ska vändas.

”Vårt viktigaste budskap? Det är inte barnens fel”, sade kommissionens vice ordförande Peter Gluckman, när rapporten presenterades.

I rapporten presenteras en rad konkreta åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Det handlar till exempel om att skolan i högre grad måste ta ansvar för hälsa, näringslära och fysisk aktivitet samt bättre information till gravida kvinnor om hur övervikt hos barn kan undvikas.   

Kommissionen ställer sig också bakom skatt på sockersötad dryck och lyfter bland annat fram läskskatten i Mexiko, som forskare kunnat visa har fallit väl ut ur ett folkhälsoperspektiv, som god politisk policy.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.