Fullmaktsäktenskap och äktenskap som har ingåtts av minderåriga utomlands kan fortfarande erkännas i Sverige om synnerliga skäl finns, en otillräcklig skärpning av lagen enligt kritikerna som vill att kryphålen täpps till helt. Juno Blom, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Östergötland, jobbar med att informera myndigheter och ungdomar om barnäktenskap och tror att vi bara har sett toppen på isberget i Sverige.
– Ju mer vi informerar om det här, desto fler fall kommer att komma fram, säger hon.
När lagen trädde i kraft i somras framkom kritik mot den nya lagen, den ansågs inte vara heltäckande.
– Vi vill inte ha synnerliga skäl. Vi tycker inte att det är rimligt att de finns kryphål kvar. Äktenskap som ingåtts i utlandet kan erkännas i Sverige, vid synnerliga skäl eller fullmaktsäktenskap, sa Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet, till SVT då.
”Viktigt att informera vuxna”
Från och med 1 juli krävs inte att tvång används för att det ska anses handla om ett tvångsäktenskap. Det räcker med att utnyttja en persons utsatthet för att förmå dem att gifta bort sig mot sin vilja. Det är inte längre möjligt att ansöka om dispens för att få gifta sig innan 18 år.
Förberedelser för tvångsäktenskap och att lura någon att åka utomlands med syfte att gifta bort dem är numera också kriminaliserat, men en del handlingar är det svårt att lagstifta mot. I de fall minderåriga gifts bort i Sverige sker det främst genom så kallade informella äktenskap, ceremonier som de inblandade anser vara fullt lagliga bröllop, men som inte gills enligt svensk lag.
Enligt en undersökning gjord av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 2009 är omkring 70.000 unga i Sverige oroliga att bli bortgifta mot sin vilja. Den nya lagen mot tvångs- och barnäktenskap skyddar inte bara dem, utan kan också användas av föräldrar som upplever tryck utifrån att gifta bort sina barn, även om de själva inte vill det, säger Juno Blom.
– Man kan peka på lagen och säga att det här är helt förbjudet i Sverige, så man får inte gifta bort sina barn. Det är viktigt att informera vuxna. Barn och unga vet att de har rättigheter, men om vuxna inte tar ansvar spelar det ingen roll.
”Bra att visa historier med positiv utgång”
Länsstyrelsen Östergötland har i sina informationsfilmer tagit upp fall där minderåriga varit på väg att bli bortgifta mot sin vilja, men också exempel där de förbjudits att vara tillsammans med personen de förälskat sig i och pressats att välja någon familjen ansett vara mer passande.
I båda fallen, som är hämtade från verkliga berättelser, lyckades ungdomarna ta sig ur situationen genom att kontakta myndigheter. Länsstyrelsen Östergötland har valt att fokusera på historier med positiv utgång.
– Det är viktigt för både ungdomarna och myndigheter att se positiva exempel på människor som har lyckats ta sig ur situationer där de kunde ha blivit bortgifta så att man kan tro på att det finns hjälp att få och att det går att lösa problemet.
– Det är otroligt viktigt att påpeka att det här är en rättighetsfråga och inte handlar om något annat. Barn är barn och vi vet att vissa saker inte är bra för barn. Då har vi ett ansvar att skydda dem.