Anders Hansson och hans två söner. På bilden är pojkarna ute på fisketur, tillsammans med sina assistenter.
Anders Hansson och hans två söner. På bilden är pojkarna ute på fisketur, tillsammans med sina assistenter. Foto: Privat
Debattinlägg

”Stoppa smygavvecklingen av LSS”

Personlig assistans ·

”Ursäkta regeringen, men finns risken för att detta handlar om politisk ideologi där en röd-grön regering vill minska möjligheten till valfrihet?”, skriver Anders Hansson.

Om debattören

Anders Hansson
Företagare, journalist och pappa till de två utvecklingsstörda pojkarna Adam, 16 och Daniel 21.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Våra utvecklingsstörda söner och deras assistenter skrattar när de kommer hem från fisketuren. Pojkarna visar med tecken hur stora fiskar de fått.

Vår äldste son Daniel vinkar glatt och åker vidare till lägenheten han bor i tillsammans med sina assistenter. Han är lycklig, men hur länge till?

Regeringen signalerar att mina söner och andra funktionshindrade kostar för mycket. Sker nu en smygavveckling av LSS?

Min fru Elisabeth och jag är föräldrar till Daniel, 21 och Adam, 16. Båda är utvecklingsstörda och måste ha tillsyn dygnet runt.

LSS-lagen (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) är rättighetslagen som garanterar personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. För oss har LSS-lagen inneburit två gladare pojkar som får chansen att leva och inte bara överleva.

För ett år sedan markerade regeringen, med barn- och äldreminister Åsa Regnér i spetsen, att LSS-reformen kostar för mycket.

Nu avlöser slagen mot de funktionshindrade varandra, vilket skapar många frågor:

  • Åsa Regnér beordrade Försäkringskassan, i ett regleringsbrev, att vara mer restriktiva med beviljandet av assistans.

Ursäkta, Åsa Regnér, varför pratar du bara om kostnader utan att tänka på vad samhället vinner på LSS?

Bland annat finns i dag mellan 50-60 000 personliga assistenter som bidrar med skatteintäkter. LSS hjälper också funktionsnedsatta att få egna jobb. Assistansyrket är också en möjlighet för utrikesfödda att snabbare få arbete i Sverige

  • Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan, skrev nyligen ett skarpt inlägg på DN debatt, där hon anklagade brukare, assistansbolag och jurister att förbereda sig för mycket när de söker assistansersättning.

Ursäkta Ann-Marie Begler, är det inte självklart att man förbereder sig inför den extremt påfrestande prövningen, som kommer att påverka livet de kommande åren?

Om jag och min fru förberett oss bättre skulle vi inte blivit lurade på assistans i tolv år. Samhällets misstag avslöjades över en natt när min familj fick professionell hjälp.

  • Finansminister Magdalena Andersson ställde kostnader för LSS mot kostnaderna för flyktingmottagandet.

Ursäkta, Magdalena Andersson, gick du inte för långt genom att ställa kostnaderna för flyktingmottagandet, som jag för övrigt stödjer, mot LSS-lagen?

  • Åsa Regnér har beställt en utredning om LSS-reformen. Men i det skarpa direktivet står att utredningen inte får presenteras förrän den första oktober 2018. Direkt efter valet?

Ursäkta Åsa Regnér, varför lägger du ”välviljans våta filt” över LSS-reformen? Vill du kväva LSS-debatten inför valet?

Du säger också att regeringen beställt utredningen för att vissa assistansbolag som lägger för mycket pengar på marknadsföring. Verkligheten är att de flesta assistansbolag kämpar för att överleva ekonomiskt.

Av de 288 kr/timmen som assistansbolagen får från försäkringskassan till sin verksamhet ska, enligt reglerna, 251 kronor gå till assistenternas löner, 23 kronor till administration, där marknadsföring ingår och 14 kronor till utbildning och andra assistansomkostnader.

Förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg, som drev igenom LSS-lagen, hävdar att det nu sker en smygavveckling av personliga assistansen och risken är stor att funktionshindrade ska tvingas till institutioner.

Ursäkta regeringen, men finns risken för att detta handlar om politisk ideologi där en röd-grön regering vill minska möjligheten till valfrihet?

Samtidigt undrar jag och min fru: Har samhället råd med våra utvecklingsstörda pojkar när vi inte längre finns i livet?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.