Sverige Brasilien OS 2016
Sveriges Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Elin Rubensson och Olivia Schough jublar efter att ha gått vidare till final efter fyra satta straffar, mot Brasiliens tre, på Maracana Stadion i Rio de Janeiro. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Debattinlägg

”Mer pengar till kvinnor gör alla till vinnare”

OS i Rio ·

”Genom att bättre inkludera tjejer och kvinnor som ledare har vi en stor och nästan outnyttjad resurs. I världen så är bara 7 procent av tränarna kvinnor”, skriver Annika Grälls och Linda Wijkström.

Om debattörerna

Linda Wijkström
Generalsekreterare Elitfotboll Dam
Annika Grälls
Ordförande Elitfotboll Dam

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Under pågående OS så hyllar vi idrottens stjärnor om förväntningarna infrias eller överträffas. En medalj är något för hela nationen att glädjas åt. Är det så att vissa föds till stjärnor eller handlar det om bra förutsättningar för att få överträffa sina förväntningar?

För första gången spelar fotbollslandslaget OS-final! En fantastisk prestation!

Damfotbollen håller hög internationell klass, oavsett om vi pratar klubbfotboll eller landslagsfotboll. Damallsvenskan är en liga i världsklass. Landslaget är rankat som det sjätte bästa lag i världen..

Förra sommaren tog våra F 19 tjejer EM guld. Vi har en bra elit, men vi har också en stor bredd. Fotboll är den sporten som flest tjejer ägnar sig åt.

Vi har hela 170 000 tjejer som spelar fotboll. Att jämför med Tyskland som har en befolkning på 82 miljoner och 195 000 tjejspelare. Om vi är så bra, varför ”klagar” vi då?

Därför att vi ser att många tjejer slutar både med fotbollen och andra idrotter. I åldern 6-12 år så idrottar nästan 80 procent av alla tjejer. Men ju äldre de blir, ju fler slutar. I åldern 19-25 år, så är endast 29 procent av tjejerna som fortfarande är aktiva.

Inom svensk fotboll och inom idrotten i stort vill vi att man ska kunna idrotta så länge som möjligt. I en rapport från Stockholm fotbollförbund visar att mer än hälften av alla tjejer skulle fortsätta med fotbollen om ledarskapet var bättre.

På flicksidan, i jämförelse med pojksidan, så saknar alltför många tränare/ledare relevant utbildning. Bra behöver givetvis inte betyda välutbildad.

Men chansen är stor att de som brinner och är intresserade av tränaruppdraget också vill förkovra sig och utbilda sig. Bra utbildning kräver resurser såväl pengar som personer.

Idag så satsas ungefär 20 procent av idrottens totala resurser på tjejer, enligt siffror från Idrottsekonomiskt centrum.

Ja, det har en historisk förklaring, men det förklarar föga varför vi ska fortsätta att snedfördela och speciellt när det handlar om unga idrottare, som i huvudsak finansieras av offentliga medel.

Där publiksiffror, sponsorer och mediabevakning lyser med sin frånvaro. Få av oss skulle acceptera att andra områden, såsom skolan uppvisade de skillnaderna.

Genom att bättre inkludera tjejer och kvinnor som ledare har vi en stor och nästan outnyttjad resurs. I världen så är bara 7 procent av tränarna kvinnor.

Vi vill inte slänga ut männen, men vi tror att alla tjänar på en mer jämn fördelning. Att både män och kvinnor kan leda såväl killar som tjejer.

I USA beslutade den amerikanska kongressen om en lag, Title IX. Den handlar om att alla ska få samma rätt till utbildning oavsett kön, vilket även inkluderade idrott. Det ledde till en rättvisare fördelning av resurserna.

Genom förändringen, med bland annat fler utbildade ledare fick man stort positivt genomslag på tjejsidan.

De som trodde att det skulle få negativ effekt på killarnas idrottande fick fel.

Slutsatsen var att genom att satsa på jämställdhet och mer rättvist fördelade resurser blev inte bara tjejerna vinnare, utan alla.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.