I helgen publicerades en karikatyr på Dagens Nyheters ledarsida som blivit häftigt kritiserad. Än så länge har svenska medier, med undantag för engelskspråkiga The Local, inte skrivit ett ord om saken.
Karikatyren föreställer Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s nyvalde president Donald Trump som bärs fram i en bärstol av bland andra en jude med svart hatt och skägg och en figur i Ku Klux Klan-utstyrsel. I en pratbubbla utbrister Netanyahu ”Äntligen!”
Att associera staten Israel och den judiska nationalismen med nazism och rasism är en vanlig föreställning i den antisemitiska traditionen. Det var också så många kritiska röster på sociala medier tolkade bilden när den publicerades.
I en kommentar på sin Facebooksida skrev Svenska Kommittén mot Antisemitism att det inte det gick att dra slutsatsen att bilden skulle vara rasistisk.
Efter att kritiska kommentarer fortsatt strömma in lade kommittén till att bilden var ”grov, förenklande och plump”, men att det inte innebar att den var antisemitiskt.
Detta var också en bedömning som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski själv sade sig dela när han kommenterade saken på Twitter.
Men alla är inte överens. Tidigare i veckan uppmärksammades bilden internationellt av Simon Wiesenthal-centret, en organisation som arbetar globalt mot antisemitism.
Kritiken från centret var skarp: “The evil that is anti-Semitism which screams out from this cartoon would evoke tears of joy from Nazi Propaganda Chief, Julius Streicher” löd utlåtandet. (Streicher gav ut den antisemitiska tidningen Der Stürmer, och dömdes efter kriget till döden för brott mot mänskligheten.)
Att en så känd och respekterad organisation riktar en så förbehållslös anklagelse om antisemitism mot en ledande svensk tidning är anmärkningsvärt.
När centret tidigare i höstas kritiserade den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på bokmässan skrevs det om det i många svenska tidningar.
Men när kritiken nu riktas mot DN är det än så länge tyst. Det har heller inte kommit någon reaktion från de organisationer och enskilda opinionsbildare som annars brukar vara djupt engagerade i den antirasistiska debatten.
Det är en vansklig uppgift att bedöma rasism i offentligheten. Olika budskap måste kontextualiseras och det är inte alltid det går att komma överens om vad som rasism är utifrån någon objektiv standard.
När det gäller bilden i DN är det fullt möjligt att det är Svenska Kommittén mot Antisemitism som gjort den rimligaste analysen, och inte det USA-baserade Wiesenthal-Centret. Dessutom finns all anledning att kritisera såväl Trump som hans anhängare runt om i världen för den rasism som har blomstrat kring hans valkampanj.
Men det finns ändå något som skaver i historien.
För oavsett om DN verkligen gjort sig skyldig till en rasistisk publicering eller inte, är det både märkligt och illavarslande att saken inte ens har nämnts i svenska medier.
I vanliga fall förs i Sverige en flitig diskussion kring hur rasistiska budskap kan smyga sig in i de mest oväntade sammanhang. Och i de flesta fall har den svenska offentligheten välfungerande mekanismer som upptäcker, lyfter och fördömer eventuella övertramp.
Av någon anledning verkar dessa inte ha fungerat den här gången.
Det har nu gått tre dagar sedan publiceringen. Tystnaden efteråt skapar en del frågor.
Handlar det om dubbla måttstockar? Hur hade svenska tidningar, bland dem DN, reagerat över bilden om den spreds av någon annan – exempelvis Sverigedemokrater eller islamister?
Tillåts vissa aktörer i svensk offentlighet ägna sig åt uttryck som inte skulle accepteras från andra? Och om den typen av uppdelning finns – är det verkligen något som främjar kampen mot rasism?