”Arbete är en förutsättning för att unga vuxna skall kunna forma ett självständigt liv, delta i samhället och kvalificera sig för bärande delar av trygghetssystemet. Majoriteten unga klarar övergången från skola till yrkesliv. Samtidigt har en relativt konstant andel i åldersgruppen 16-25 år svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.”
Så inleds LO:s nya rapport: ”Unga vuxna som varken arbetar eller studerar”. Det är en problembeskrivning som är allvarlig och som vi delar.
Rapporten innehåller viktig fakta om hur ungdomsarbetslösheten fördelar sig och visar en tydlig slutsats: Unga och utrikes födda hamnar alldeles för ofta utanför.
Ungdomsarbetslösheten är vårt största samhällsproblem och har legat på relativt konstanta nivåer sedan 00-talet, oavsett hög- eller lågkonjunktur.
Här har både Moderaterna och Socialdemokraterna har varit för passiva och tillsammans med facket värnat de redan tryggas anställningar.
Det är dags för både LO och Sveriges två största partier att släppa sin beröringsskräck och se över turordningsreglerna. Kompetens måste gå före anställningstid.
Det är anmärkningsvärt att LO inte drar självkritiska slutsatser av sin egen rapport utan istället landar i att samtliga lösningar på den höga ungdomsarbetslösheten är politiska. Samtidigt vill gärna de fackliga centralorganisationerna ofta att samma politiker ska värna den svenska modellen.
Ett exempel på paradoxen är att Alliansen under sin tid vid makten införde så kallade yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, där unga kan lära sig jobbet på jobbet.
Anställningarna är reglerade genom kollektivavtal och har varit efterfrågade bland många arbetsgivare. Ändå har facket satt käppar i hjulet genom att inte införa YA-jobb i flertalet kollektivavtal. YA-jobben har därför inte gett det önskade resultatet för ungdomsarbetslösheten.
Vårt förslag är att införa YA-jobb och studentmedarbetare som nya anställningsformer i LAS, utan de statliga subventionerna. Med LO:s nya inställning till arbetsmarknadslagstiftningen bör det välkomnas.
Genom sådana anställningsformer får vi ned kostnaden för att anställa unga samtidigt som lönerna är kopplade till kollektivavtalen. Vid sidan av detta bör större delen av den första inkomsten som tjänas i livet skattebefrias.
Det gör det mer lönsamt för unga och utrikes födda att jobba samtidigt som det gör det enklare att köpa eller hyra en bostad.
Det är dags för LO att skärpa sig och ta ansvar. Låt politikerna stå för de politiska lösningarna och ägna istället er tankekraft åt att presentera vad ni själva kan bidra med för att pressa tillbaka ungas utanförskap.
En gnutta självkritik från en av Sveriges största fackliga centralorganisationer hade varit klädsamt.