Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Debattinlägg

”Förbud är inte bästa lösningen vid studentfirandet”

Studenten ·

”Ett rent förbud kring festligheterna är sällan den bästa lösningen vid studenten. Vi har funnit att det bästa konceptet för att uppnå en ordnad student fylld med glädje är att ha en konstruktiv dialog med eleverna”, skriver Emil Gustavsson, ordförande för Sveriges Elevkårer.

Om debattören

Emil Gustavsson
Ordförande Sveriges Elevkårer

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Snart är det dags för 100 000 studenter att springa ut i det fria.

Studentdagen är förenad med glädje och folkfest – men ibland spårar det ur. För att komma åt problemen är dialog och samråd med den lokala elevkåren viktig.

Studentdagen är en efterlängtad dag som innehåller många känslor för alla elever.

Det kan vara glädje inför det nya, vemod över att behöva säga hejdå till sina klasskompisar eller tankeställaren om framtiden. Oavsett känsla så är alla ute efter en minnesvärd sista dag.

Mot bakgrund av tidigare års stökigheter kom Södertälje kommun i januari med beskedet att alkoholförbud ska råda på årets studentflak och att en äldre och nykter person måste åka med på flaket.

I dagarna meddelade även Västerås kommun att man går på samma linje. I båda fallen har besluten fattas av kommunledningen i samråd med polisen och rektorerna – utan någon inblandning från de lokala elevkårerna.

Det är viktigt att poängtera att det inte är alkohol som frambringar lycka för den enskilda eleven på studentdagen. Studenten ska heller inte vara förenad med att människor far illa, att samhällsordningen störs eller att någon får minnesluckor.

Men ett rent förbud kring festligheterna är sällan den bästa lösningen vid studenten. Vi har funnit att det bästa konceptet för att uppnå en ordnad student fylld med glädje är att ha en konstruktiv dialog med eleverna.

Runtom i landet finns det många elevkårer som är huvudarrangör för studentaktiviteterna, och då även studentdagen.

I planeringen har elevkåren en kontinuerlig dialog med kommun, polis och skolledning. Tillsammans sätts ordningsregler upp som sedan förankras bland eleverna.

Det är precis likadant med diskussionen kring terminsstarten efter sommaren, där vi har sett en tydlig trend de senaste åren efter många goda exempel på samarbete mellan alla inblandade parter.

Reglerna kan handla om att det ska finnas flera nyktra vuxna på flaket, att vatten måste finnas på flaket eller att glasflaskor inte får medtas. Det viktigaste ligger i att elever, genom elevkåren, står bakom ordningsreglerna.

I både Södertälje och Västerås kommun finns det aktiva elevkårer på flertalet gymnasieskolor. Men inför förbudsbeslutet har ändå ingen av elevkårerna blivit inbjudna till någon dialog.

Det är beklagligt – i stället för ett förbud rakt av skulle det ha kunnat ge ett positivt och konstruktivt studentfirande.

Förbud är sällan lösningen i skolan. Vi uppmanar samtliga huvudmän till att välkomna en gemensam och kontinuerlig dialog med såväl polis som elevkår.

Det är receptet där alla kan vinna och som bygger bäst framgång.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.