Östersjön. Natoövningen Baltops 2015; där Sverige deltog med både JAS-plan och fartyg. Foto: Czarek Sokolowski / TT
Debattinlägg

”Centerkvinnorna säger ja till Nato”

Försvaret ·

”Idag är majoriteten av det svenska folket för ett ja till Nato-medlemskap. Centerkvinnorna är en del av den majoriteten och säger nu ja till Nato-medlemskap”, skriver Gunilla Hjelm (C).

Om debattören

Gunilla Hjelm
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Centerkvinnorna har i 84 år arbetat för kvinnors rättigheter och för fred. Frågan om ett svenskt Nato-medlemskap har vi vridit och vänt på, för och emot.

Därefter har vi kommit fram till att svaret blir ja.

Det är i krig idag farligare att vara kvinna eller flicka än att vara soldat. De flesta beväpnade konflikter utförs inte längre mellan stater på ett slagfält med soldater, utan mellan beväpnade grupper, ofta inom ett land, där civilbefolkningen är öppet mål. 

Våldtäkter i krig och konflikter rör sig inte om enskilda övergrepp, utan är en systematiserad krigsföring som slår sönder kvinnors och flickors liv och hela samhällen.

Våldtäkter är världens billigaste, och mest långsiktigt förödande vapen. Som tillåts pågå i stort sett ostraffat. Bara hotet av sexuellt våld är nog att få hela samhällen på flykt. Det handlar om säkerhetspolitik, krig och fred, migration och mänskliga rättigheter.

Centerkvinnorna har länge drivit på för en implementering av FN:s säkerhetsråds resolution 1325, som slår fast att kvinnors rätt att delta i fredsprocesser är en säkerhetspolitisk fråga.

Resolutionen ställer krav på skydd för kvinnor och att se kvinnor som aktörer i fredsuppbyggande insatser. Studier visar att när kvinnor är aktiva i återuppbyggande processer ökar chanserna till hållbar fred med 57 procent.

Ändå är endast 9 procent av fredsförhandlare och enbart 3 procent av undertecknarna av fredsavtal kvinnor. Det går inte att nå långsiktigt hållbar fred om inte hela befolkningen finns representerade.

Kvinnor är en del av lösningen. 

Vi anser att Nato är ett instrument för att stärka kvinnors rättigheter där stater misslyckas. 

  • Implementeringen av FN resolutionen 1325, kvinnor, fred och säkerhet.

Nato vidtar åtgärder för att stödja genomförandet av FN: s säkerhetsråds resolution 1325. Resolutionen erkänner den enorma inverkan krig och konflikter har på kvinnor och barn och att kvinnor historiskt har lämnats utanför fredsprocesser.

Implementeringen av 1325 går ut på att få bort hinder för lika deltagande av kvinnor på alla nivåer – från tidiga konfliktförebyggande insatser till återuppbyggnad efter konflikter.

Det betyder att ett jämställdhetsperspektiv integreras i politik, aktiviteter och insatser. I fredsförhandlingar lyfts kvinnors rättigheter som krav, kvinnor förväntas delta i delegationer och få sina rättmätiga platser vid bordet för fredsförhandlingar.

Målet är att nå minst 40 procent kvinnor på alla nivåer i beslutsprocesser för fred och säkerhet. 

  • Skyldighet att skydda.

Det är hög tid att Sverige tar vårt ansvar enligt FN:s stadgar om ”skyldigheten att skydda.” Vi hör dagligen om brott mot mänskliga rättigheter, ofta riktade mot kvinnor och flickor.

Islamiska Statens återinförande av slaveri där 9 åriga flickor säljs som sexslavar eller de systematiska våldtäkterna som söndrar hela samhällen och gör fred allt svårare att uppnå.

Sverige har redan gjort goda internationella insatser i exempelvis Afghanistan, Kosovo, Mali, och Irak – där inte minst kvinnors rättigheter varit i fokus. Sveriges kunskaper om 1325, med fokus på kvinnors rättigheter och utbildning av rättsväsende och polis är goda exempel att driva internationellt.

  • Skydd för Sverige. 

Säkerhetssituationen ser idag annorlunda ut. Vårt nuvarande samarbete med Nato inkluderar inte skydd och vi har inte själva budgeten för att säkerställa vårt eget fullgoda försvar. Omvärlden ser Sverige som redan allierade till Nato.

Ett fullt medlemskap betyder inte att vi tvingas in i militära insatser då alla medlemsländer har ett veto över sitt eget deltagande. Vi säger nej till utländska militärbaser eller kärnvapen på svensk mark.

Av EU:s medlemsstater är det idag endast Irland, Österrike, Sverige och Finland som inte är fullvärdiga Natomedlemmar. 

Idag är majoriteten av det svenska folket för ett ja till Nato-medlemskap. Centerkvinnorna är en del av den majoriteten och säger nu ja till Nato-medlemskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.