Debattinlägg

”Bacon – en krycka för vår kulturella identitet”

Bacon ·

”Vi har skapat ett fenomen där bacon representerar den västerländska, antimuslimska bilden av att en riktig man, eller en skön tjej, ska älska bacon och med det allt den symboliserar”, skriver Alicia Dickner.

Om debattören

Alicia Dickner
Skribent, går Aftonbladets ledarskribentutbildning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varför är det just bacon som blivit en symbol för vår rätt att bete oss lite som vi vill?

I ett viralt klipp från en amerikansk tv-show där kvinnor byter familjer med varandra, finns det en liten pojke som får ett raseriutbrott när hans tillfälliga mamma tvingar familjen att äta nyttigare.

I gotta tell you something. Bacon is good for me! skriker han upprört när hon tar ifrån honom hans bacon.

Vi skrattar åt det, tycker att det är talande för en liten pojke i Texas, men det är rätt talande för oss själva också.

År 2015 har varit baconets framgångsår.

Från en bekväm position i vårt kulturella medvetande, där bacon tillsammans med Nutella varit internets favoritmat i flera år och enligt flera personer jag fått upp på Tinder deras mest utmärkande personlighetsdrag, har det nu gjort ungefär samma resa som Donald Trump i USA: från ett popkulturellt fenomen till en politisk spelare, i form av en identitetsmarkör.

Efter terrorattackerna i Paris uppmärksammades det ökande våldet mot moskéer runt om i Europa.

Grishuvuden har använts i attacker mot moskéer, för i det islamofobiska våldet är grisar, fläskkött och bacon en symbol för den västerländska kulturen, som muslimer då ställs utanför på grund av sina val att inte äta just fläsk.

Vi har gjort det till en symbol för vad vi är – mot vad några andra är.

Sedan vegetarianismen blev en grej har det förmodligen inte gått många minuter mellan varje gång en vegetarian får höra ”men bacon som är så gott” av någon som inte kan förstå varför de valt bort kött.

När det uppmärksammades att bacon kan bidra till att ge dig cancer kom samma reaktioner som vanligt: men bacon är ju gott.

Vi har skapat ett fenomen där bacon representerar den västerländska, antimuslimska bilden av att en riktig man, eller en skön tjej, ska älska bacon och med det allt den symboliserar: det är gott, och därför ska vi inte behöva bry oss om dess effekter på klimatet eller hälsan.

Bacon har blivit en krycka för vår kulturella identitet, både mot vegetarianism och islam, eller för vår personlighet (nej, att du gillar bacon är inte relevant för din presentation på Tinder).

Om vi kunde sluta hänga upp oss på bacon som en del av vår identitet hade vi kunnat göra världen till en mer inkluderande, hälsosam och klimatvänlig värld. Du behöver inte sluta äta det helt.

Ingen kommer slänga ”men tofu som är så gott” i ditt ansikte när du äter bacon. Men det kanske inte behöver definiera vilka vi är som personer.

Våga se vem du skulle vara utan bacon.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.