Kan hemförlossning lösa problem? Jag heter Ellika Andolf, är läkare och professor och har sysslat med graviditeter och förlossningar i många år. Jag medverkade i programmet Opinion Live den 31 mars som expert.
Ämnet var om kejsarsnitt skulle vara en rättighet för alla. Det fanns inte tid för en längre diskussion. I slutet av avsnittet kunde man få intrycket att hemförlossningar skulle lösa alla problem, även efter kejsarsnitt. Detta är fel.
Vet vi att hemförlossningar är farligare?
För att på ett vetenskapligt sätt påvisa att hemförlossningar är farligare än sjukhusförlossningar skulle vi behöva lotta tusentals kvinnor till hemförlossning eller sjukhusförlossning.
Om vi inte gjorde det, skulle gruppen som väljer hemförlossning kunna vara annorlunda än gruppen som väljer sjukhusförlossning.
Dessa skillnader mellan grupperna skulle kunna orsaka skillnader i resultaten, som inte har med förlossningsplatsen att göra. Utan lotteri kan vi inte vara säkra på slutsatserna. Jag tror ingen skulle vilja lottas till var de skall föda.
Varför avråder vi då från hemförlossning? Även om vi inte säkert vet, kan man resonera sig fram till slutsatser.
Det finns fyra saker man är rädd för vid en förlossning: syrebrist hos fostret, att livmodern skall spricka (vanligare efter kejsarsnitt), att barnet skall fastna eller att kvinnan skall få en stor blödning efteråt.
Alla dessa saker händer då och då, och kan leda till att mamman, barnet eller båda dör.
Om kvinnan är på en förlossningsavdelning med barnläkare hinner man ingripa och rädda liv. En stor studie i the New England Journal 2015 visar att barnadödligheten är dubbelt så hög vid hemförlossning.
Vad kan vi då göra för kvinnor som vill föda hemma? Kvinnor tidigt i graviditeten borde få samtala med en kunnig person om förlossningen.
Man kan planera så att kvinnan kan få stöd av en barnmorska eller någon annan under hela förlossningen. Hon skall ha möjlighet att utforma förlossningen som hon själv vill och bli lyssnad på.
Hon skall få komma in tidigt och få nogrann upplysning om smärtlindring om hon vill. Många kvinnor är rädda för förlossningen och kan få hjälp med det i samband med samtalet.
Inte sällan hittar man andra rädslor såsom sjukhusskräck eller sprutfobi. Idag finns bra hjälp för detta. Ibland är kvinnan egentligen deprimerad och behöver hjälp för det.
Ibland kan förlossningsrädslan vara så uttalad att man bör acceptera de ökade riskerna med ett planerat kejsarsnitt.
Hur tänker vi som arbetar inom förlossningsvården? Vi vet att det finns brister i förlossningsvården. Vi skulle vilja förbättra kontinuiteten och benmötandet.
Vi vill också förbättra de vaginala förlossningarna med ökad barnmorskenärvaro och minskat antal bristningar. Vi skulle vilja att eftervården blev bättre och att vården var likformig över landet.
Vad säger politikerna? Så mycket som 700 nya miljoner har i år anslagits för att förbättra de brister som finns. I år kommer nya rapporter om hur skador skall undvikas och hur man skall behandla bristningar.
Kvinnor skall inte behöva föda hemma av rädsla för vården. Föder hemma gör man idag i länder söder om Sahara och där dör var sextonde kvinna.