Debattinlägg

En myt att sociala medier startade den arabiska våren

KRISEN I MELLANÖSTERN ·

Mariam Kirollos om det egyptiska upproret och protesterna mot USA:

Bara en minoritet av arabvärldens befolkning är privilegierad nog att ha tillgång till internet – och som den senaste veckans protester mot USA visat, utnyttjar även anti-revolutionära rörelser plattformar som Twitter. Ett fritt Mellanöstern kommer endast förverkligas av styrkan i de bredare folklagren, skriver den egyptiska aktivisten Mariam Kirollos.

Många egyptiska revolutionärer och aktivister, inklusive jag själv, menar att all propaganda för att främja myten om den ”sociala medierevolutionen” drastiskt har försvårat läget för dem som fortfarande kämpar för ett fritt Egypten.

Sociala medier har felaktigt framställts, i såväl västmedia som inom sitt eget digitala ekosystem, som den tändande gnistan i de olika upproren i Mellanöstern. Det var ett folkligt uppror och inte några digitala demonstrationer. Jag vet, jag var där.

Alla de som hänvisar till det egyptiska upproret som revolution startad av ungdomar i sociala medier har fel. Revolutionen startade inte på nätet, den startade den 17 december 2010 i Sidi Bouzid, Tunisien, där den unga studenten Mohammed Bouazizi, satte eld på sig själv efter att polisen beslagtagit de frukter och grönsaker han sålde utan tillstånd i ett försök att tjäna sitt uppehälle. Bouazizi skrev ingen tweet, han startade ingen grupp på facebook, han satte eld på sig själv. Det om något var ”en tändande gnista”. En tweet på 140 tecken som endast kan läsas av en handfull egyptier som är privilegierade nog att ha tillgång till internet var, och kommer aldrig att vara, tillräckligt.

Vi bör inte ignorera det faktum att sociala medier är ett tveeggat vapen. Absolut, man kan använda det för att mobilisera människor och sprida information om revolutionen. Men man kan också använda det för att främja en kontrarevolution. Twitter är i mångt och mycket bara en ”ekokammare” där man får se tweets från användare som delar samma åsikt eller ideologi, vilket resulterar i skapandet av en tidslinje som helt saknar diversifierade åsikter. Mina Naguib, en av Egyptens starkaste digitala röster med över 25 000 följare på twitter, uttalade sig nyligen om att kontrarevolutionens rörelse definitivt är mindre än den revolutionära cirkeln online – men att den ändå är ”stark” och att dess fans eller anhängare ökar.

”Twitter-användare är ‘early adopters’ som har högre utbildningsnivå än den övriga befolkningen, så de tenderar att vara mer progressiva och öppna. Dessutom är Twitter inte ett massmedium som tv. Det används fortfarande endast av en minoritet av befolkningen”, säger Dr Rachel Gibson, professor vid Manchester University som har studerat digital politik sedan 1999.

Inte alla sociala medieanvändare i Egypten är revolutionärer, vilket ofta påstås i västmedier. En stor andel av användarna verkar i själva fallet för att främja anti-revolutionära rörelser.

Det muslimska brödraskapet är även de aktiva på Twitter. I samband med den senaste tidens oroligheter i Egypten, en följd av den nya filmen om profeten Muhammed, fick vi en avslöjande inblick i spelet bakom kulisserna. Brödraskapets engelskspråkiga Twitter-konto @Ikhwanweb publicerade ett meddelande från gruppens ställföreträdande chef, Khairat el-Shater, som sade att han var ”lättad att ingen personal från @USembassycairo skadades” och uttryckte sin förhoppning om att USA:s relationer med Egypten inte skulle påverkas av det som inträffat.

Detta postades samtidigt som Brödraskapets arabiska Twitter-konto och officiella webbplats prisade protesterna och krävde en miljon människor i protester på fredagen. Amerikanerna noterade motsägelsen och den amerikanska ambassaden i Kairo twittrade svaret: ”Tack. Förresten, har du kollat ​​era arabiska flöden? Jag hoppas att ni vet att vi läser dem också?”

Under de arton mest intensiva dagarna i upproret i Egypten hördes många anti-revolutionära röster på såväl facebook som twitter. Den mest kända är förmodligen ”I’m Sorry Mr President ”, en facebooksida som skapades som ett resultat av en stor pro-Mubarak protest den 2 februari 2011. Den dagen är idag mest känd som ”Bloody Wednesday” eller ”The Battle of the Camels”. Det är bara några i ledet av de hundratals grupper och användare som använder sociala medier för att sprida antirevolutionära budskap.

Många journalister och bloggare som velat exponera övergrepp som begåtts under pro-demokratiska uppror av armén eller av den militära polisen har ställts inför rätta i landets militärdomstol, och ibland har de fängslats i flera månader. Det militära rådet har bekräftat att de inte kommer att visa någon som helst tolerans för förolämpningar. Sociala medier är sedan en tid tillbaka, även efter Mubaraks avgång, mycket välbevakade av staten.

Om det är något som givit denna revolution kraft så är det martyrernas blod, och det enorma antal människor som är beredda att stå upp för frihet – inte en handfull amerikanska miljardföretag.

Jag slåss fortfarande för den pågående revolutionen, den revolution som endast kommer att förverkligas av styrkan, gemenskapen och uthålligheten hos det egyptiska folket, inte av en snabb internetanslutning. Att kalla den arabiska våren för en social medie-revolution är att förminska de som, utan varken internetuppkoppling eller twitterkonto, har offrat sina liv för sitt folks frihet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.