Fred är inte ”orealistiskt önsketänkande”, utan ett gemensamt mål. Och fred kräver två parter. Genom att en enhetsregering bildats i Palestina finns möjligheter för att Palestina enas. Det ökar möjligheten till fred och en tvåstatslösning som lösning på konflikten mellan israeler och palestinier.
”Att tro att man skall förhandla med terroristorganisationen Hamas är orealistiskt önsketänkande” skriver Annelie Enochson i en replik på SVT Opinion om vårt tidigare uttalande om att stödja försoningen mellan Hamas och Fatah i Palestina.
Hon menar att vår ståndpunkt ”förfärar”. Men kristdemokraten Enochson, ordförande för Samfundet Sverige Israel, har låst sig och saknar en realistisk flexibilitet.
Även Carl Bildt har uttryckt ett värde med att föra dialog med den palestinska enhetsregeringen. Annelie Enochson kan alltså med fördel lyssna till sin allianskamrat och Sveriges utrikesminister. Och gärna lyssna på Israels talman Yuli Edelstein, som i Dagens Nyheter säger sig vara villig att förhandla med Hamas och att omvärdera sin syn på den palestinska regeringen.
En enad palestinsk stat är en förutsättning för den fortsatta fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Omvärldens stöd är nästa nödvändiga steg. Det finns det stor global förståelse för.
Vi fördömer, liksom den palestinske presidenten Abbas, med kraft kidnappningen och bortförandet av de tre israeliska tonåringarna. I dagsläget är det ännu oklart vad som hänt. Parternas agerande måste vara proportionerligt och följa rättsordningen.
Situationen ger vid handen vad som riskerar ske när samhällen lämnas till kaos. Inte minst av det skälet, och för att kunna hålla val och skapa framtida legitimitet, krävs en ansvarig regering i Palestina, med handlingskraft och folkets förtroende.
Vi fördömer också de många fall av brott mot folkrättensom företrädare för Hamas gjort sig skyldiga till.
Det finns politiska krav som Hamas måste backa från och de måste tydligt agera mot våldet från Gaza in mot civila i Israel. Omvärlden måste ställa mycket tydliga krav på Hamas – och på enhetsregeringen – vilket vi också framhållit tidigare.
Men ett ömsesidigt erkännande, är med den israeliske talmannens ord, en absolut grund för beredskap till fred.
Samtidigt som den israeliska talmannen sitter i Stockholm och talar med DN, fängslas den palestinske talmannen Aziz Dweik av israelisk militär. Oavsett grund för fängslandet ger detta en bild så god som någon av en ojämlik situation.
Svaret på detta kan aldrig någonsin vara att, som ordföranden för Samfundet Sverige Israel tycks vilja, sluta föra dialog.
Vi ser snarare att behovet av dialog är ännu större idag, än då vi skrev det som Annelie Enochson kritiserat.