Sverige har god tillgång till bra färskvatten, till skillnad från stora delar av världen.
Men genom att slarva med vår VA-struktur riskerar vi att bli storkonsumenter av flaskvatten.
Vi måste öka investeringarna i VA-näten och tänka långsiktigt när vi bygger nya nät. I samband med Världsvattendagen, som instiftats av FN är det nu av vikt att sätta fokus på Sverige.
Den första varningen att vårt vatten inte alltid är tjänligt kom 2011, när stora delar av Östersunds befolkning insjuknade i magsjuka. Sedan dess har vi sett fall efter fall av både otjänligt vatten och svåra översvämningar.
Samhällets investeringar för att hålla VA-näten moderna och säkra är nu farligt låga. Tyvärr blir utbrotten av magsjuka bland befolkningen på olika orter blivit allt vanligare.
Östersund var inte först, och heller inte sist. Helsingborg, Höganäs, Hammarö, Kalmar och Örnsköldsvik var orter som drabbades 2013. Så har det rullat på, Partille och Everöd.
I ort efter ort blir människor sjuka av dricksvattnet. Nu är det dags igen i Lund och delar av Eslöv. Forskare vid Umeå Universitet har hittat ett samband mellan massivt regn och magsjuka.
I ett pressmeddelande säger Andreas Tornevi, doktorand i Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, att Avloppsnäten inte klarar av att ta emot stora mängder regn då de överbelastas.
Orenat avlopp rinner ut i vattendrag och genom avrinning från betesmarker.
Det är inte bara utbrotten av magsjuka som ökar, det gör även antalet vattenläckor med allvarliga följder och höga kostnader som följd. Även översvämningarna ökar, i framförallt Skåne har stora värden gått förlorade under de senaste årens skyfall, där VA-systemen inte mäktat med.
Människor har fått sina källare överfyllda av vatten och husen har blivit obeboeliga tills de sanerats. Vi kan inte bara skylla på vädret, eller på att mycket av vårt dricksvatten tas från ytvatten istället för grundvatten.
Sveriges VA-nät är på sina håll på väg mot kollaps. Förnyelsetakten för att byta ut och modernisera näten ligger nu i snitt på 240 år för riket. De rör som används måste ha en dokumenterat lång livslängd.
Så sent som i november (2/11) gick Älmhults tidigare VA-chef Kenneth Pettersson ut i media och varnade för att stora delar av ledningsnätet är gamla, slitna och måste saneras. ”Om folk visste hur det såg ut i ledningarna skulle de inte dricka vattnet”, sa han.
Hela VA-Sverige vet om att det är en tickande bomb.
Samhället måste ta situationen på allvar. Vi behöver nu beslutsamhet och kraftfulla investeringar för att snabbt modernisera och förbättra vår infrastruktur.
Det finns inte tid att vänta längre. Om vi gör det kommer fler människor att insjukna, fler får koka sitt vatten, vi får fler läckor och fler översvämningar.
Det är bråttom att satsa och bygga för ett friskt och sunt Sverige.