Foto: Patrick Pleul /TT
Debattinlägg

”Legalisering av marijuana löser inte spiceproblemet”

Droger ·

”Det finns ingen forskning eller fakta som säger att en legalisering av cannabis skulle minska på konsumtionen av spice eller andra droger. En restriktivitet med spice medför färre överdoseringar och färre sjuka ungdomar”, skriver Kai Knudsen.

Om debattören

Kai Knudsen
Överläkare, universitetslektor

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om vi skall komma tillrätta med spiceproblematiken behöver vi diskutera problem och lösningar utifrån forskning, verklighet och fakta och inte antaganden och myter skriver Magnus Callmyr på SVT Opinion.

Jag håller helt med om detta men frågan är hur legaliseringsfrågan av cannabis har smugit sig in i debatten. Det finns nämligen ingen forskning eller fakta som säger att en legalisering av cannabis skulle minska på konsumtionen av spice eller andra droger.

Tittar vi på de fakta som Callmyr efterfrågar i Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA) senaste årsstatistik finner vi att i Holland har 13,7 procent av unga vuxna (15-34 år) mot 6,9 procent i Sverige använt cannabis senaste 12 månaderna, alltså ungefär dubbelt så många.

I Holland anger 5143 klienter som söker behandling för substansmissbruk cannabis som primärdrog mot endast 197 i Sverige.

Ser man till hur den liberala narkotikapolitiken i Holland påverkat den övriga drogkonsumtionen så är det onekligen oroväckande att beslagen av heroin, kokain, amfetamin och ecstasy vida överstiger de beslag som gjorts i Sverige (kokain 294 gånger mer, ecstasy 63 gånger mer).

Denna statistik övertygar åtminstone inte mig om att en liberalisering medför mindre narkotikakonsumtion, snarare tvärtom. Däremot uppvisar Holland som så många redan påpekat en lägre narkotikarelaterad dödlighet.

Vad detta beror på tål att analyseras. En anledning kan vara att Holland har relativt sett fler opiatmissbrukare som röker heroin i förhållande till antalet som injicerar jämfört med Sverige.

En annan anledning kan vara att Sverige är bättre på att diagnosticera narkotikarelaterad dödlighet jämfört med Holland.

Hur som helst håller jag med om att den relativt höga dödligheten i Sverige är bekymmersam, detta drabbar ofta nedgångna missbrukare som redan går i vård och behandling.

Frågan om en legalisering av cannabis skulle kunna tänkas medföra mindre konsumtion av spice eller andra droger är spekulativ. Tyvärr visar det sig att i många av de kliniska fall vi har haft i behandling efter överdoseringar har man intagit både spice och andra illegala droger och läkemedel.

Det förefaller inte vara lagligheten som medfört intaget således. Bruket verkar i stället vara ett blandmissbruk och i viss utsträckning ett experimentellt drogmissbruk. Vi ser även personer med etablerat missbruk som använder spice för närvarande.

När polisen i Göteborg nyligen grep en langare av spice fann man amfetamin, spice och en kniv. Försäljningen av spice var en del av samma typ av brottslighet som försäljningen av vilken narkotika som helst.

Stor tillgång blandat med mångas nyfikenhet spelat sannolikt också in i det just nu populära bruket av spice.

Jämförande internationell statistik avseende Spice är än så länge sparsam men i ”Global Drug Survey 2014” så var konsumtionen av syntetiska cannabinoider högst i England följt av Nya Zeeland, Australien, USA och Holland.

Följaktligen verkar konsumtionen av Spice vara högst i de länder där man redan har en hög tillgänglighet av cannabis snarare än i länder med låg tillgänglighet.

Detta antyder att en legalisering av cannabis inte skulle lösa problemet med spice.

Värt att notera är att när man införde mer generella restriktioner (alla kända varumärken illegaliserades) i Australien 9 juni 2013 så sjönk antalet rapporterade fall av överdoseringar av spice med 71 % under nästföljande 5 månader (ref: JA Brown, EAPCCT Congress 2014:abs 163).

Dessa siffror som alltså baseras på forskning, verklighet och fakta som Magnus Callmyr efterlyser visar tydligt att en restriktivitet med spice medför färre överdoseringar och färre sjuka ungdomar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.