”Misstänker du spelfusk ska du omedelbart rapportera in händelsen”
”Misstänker du spelfusk ska du omedelbart rapportera in händelsen” Foto: Bildbyrån
Debattinlägg

”Nollvision mot fusk inom spel på idrott”

Uppdrag granskning ·

”Tillsammans måste vi minimera möjligheterna till osunt spelande och spelformer som inbjuder till manipulation och fusk. Misstänker du spelfusk ska du omedelbart rapportera in händelsen till berörda idrottsförbund, skriver Lennart Käll, vd Svenska Spel”.

Om debattören

Lennart Käll
VD Svenska Spel

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

De senaste åren har det dykt upp flera oroande inslag i både svensk och internationell idrott. Vi upplever att manipulation av spelbara idrottshändelser blir allt vanligare.

Flertalet idrotter är drabbade och kopplingen till vadslagning är tydlig. Det här påverkar naturligtvis tillförlitligheten och tilliten till spelmarknaden men det stannar inte där.

Går resultat att påverka underminerar det själva grunden för idrottens princip om ”fair play”.

Det är då inte enbart ett slag mot spelbranschen utan ett grundskott mot hela idrottsrörelsen med påverkan på till exempel sponsring och finansiering.

Självklart är det så att idrotten har ett grundläggande ansvar när det gäller krafttag mot korruption, men vi som verkar nära idrotten måste också ställa oss på barrikaderna och kämpa mot en oren idrott.

Därför intensifierar vi nu arbetat med att stävja spelfusket.

I samarbete med Riksidrottsförbundet har vi infört en rapporteringsfunktion där visselblåsare kan höra av sig och meddela misstankar om manipulerade idrottshändelser.

Vi agerar blixtsnabbt när till exempel ett lag misstänks för otillbörligt agerande och stänger omedelbart spelobjekt där laget medverkar.

Samtidigt kan vi inte styra hur andra agerar och tyvärr rullar spelmöjligheterna så gott som alltid vidare hos andra spelbolag. Trots starka misstankar om manipulation.

Den svenska spelmarknaden är under utredning och står inför en förändring de närmaste åren. Vi vill se tydliga regler i enlighet med Europaparlamentets konvention mot matchfixning (EPAS) för hur aktörer på marknaden ska hantera spel i kombination med matchfixningsproblematiken.

Men innan vi är i mål med en ny spellagstiftning behövs en tydlig självsanering inom branschen. Vi måste tillsammans minimera möjligheterna till osunt spelande och spelformer som inbjuder till manipulation och fusk. Och det är bråttom.

När vi frågade den sportintresserade allmänheten om deras syn på matchfixning framkommer en oroväckande bild av en situation som kräver handlingskraft.

Vår undersökning visar att det behövs krafttag tämligen omgående för att idrotten inte ska riskera att tappa i attraktionskraft. 43 procent av de tillfrågade tror att matchfixning kommer att öka under de kommande fem åren.

Vi ser också att näringslivet drar öronen åt sig. 7 av 51 tillfrågade börsbolag i vår undersökning uppger att de idag avstår sponsring av idrott, på grund av risk att förknippas med matchfixning.

Hur kan vi då komma tillrätta med matchfixning? Enligt den sportintresserade allmänheten behöver såväl spelbolagen som idrotten ta ett större ansvar för att minska risken för matchfixning.

59 procent vill se en förändrad lagstiftning och 4 av 10 tillfrågade vill begränsa spelutbudet för att minska förekomsten av matchfixning, till exempel genom att inte tillåta spel på händelser som hörnor, inkast eller matcher i lägre divisioner.

Det behövs handlingskraft och därför vänder vi nu oss till våra branschkollegor.

Svenska Spel utmanar er i att skapa en nollvision mot matchfixning.

Här är några konkreta exempel på vad ni kan göra om ni vill anta utmaningen:

  • Avskaffa moment som innebär hög risk för spelpåverkan, till exempel spel på enskilda händelser i en match såsom hörnor och inkast.
     
  • Erbjud inte spelobjekt på divisioner lägre än division 2 eftersom kontrollmöjligheterna är bristfälliga i de lägre nivåerna i seriesystemen.
     
  • Erbjud inte spelobjekt på matcher/tävlingar för ungdomar under 18 år.
     
  • Erbjud inte spelobjekt i ligor som spelbranschen anser vara högriskligor utifrån ett matchfixningsperspektiv.
     
  • Inför generella insatsbegränsningar på sportspel för att minimera incitament för matchfixning.
     
  • När det förekommer misstankar om spelfusk, rapportera omedelbart in händelsen till berörda idrottsförbund.

Ni kan ta första steget redan idag.

Antar ni utmaningen om en nollvision mot matchfixning, för en sundare idrott och spelmarknad?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.