Stefan Lövfen Mohammad Javad Zarif
Stockholm 2016-06-01, Stefan Löfven tar emoit Irans utrikesminster Mohammad Javad Zarif i Rosenbad. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT /
Debattinlägg

”Mänskliga rättigheter bör inte vara till salu”

Iran ·

”Sverige måste pressa Iran att upphöra med förtryck, stoppa avrättningar och frige politiska fångar”, skriver Erik Wahlberg och Mojtaba Ghotbi.

Om debattörerna

Erik Wahlberg
jurist, människorättsförsvarare
Mojtaba Ghotbi
Vice ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tar idag onsdag emot den iranska regimens utrikesminister Javad Zarif för att diskutera bilaterala relationer och handel.

Zarifs besök i Sverige är en del av hans rundresa i Skandinavien. Syftet är att charma västerländska politiker och uppvakta ledare för storföretag och banker, för att dessa ska investera i Iran efter att sanktionerna mot regimen hävdes under förra årets kärnteknikavtal med världsmakterna.

Prästerskapets representant, Javad Zarif, och hans följe av “diplomater” välkomnas i Sverige samtidigt som antalet avrättningar i Iran ökar dramatiskt.

Regimen fortsätter också att arrestera människorättsförsvarare, aktivister, fackmedlemmar, arbetare, lärare och journalister i landet på vaga grunder.

Många av de frihetsberövade har dömts till långa fängelsestraff efter bristfälliga rättegångar för deras fredliga aktiviteter och protester mot regimens förtryck och korruptionen i landet under påhittade brott mot den ”nationella säkerheten”.

Veckan före Zarifs ankomst i Sverige avrättade regimen elva unga fångar i 20-års åldern genom kollektiv hängning i Gohardasht (Rajai Shahr) fängelset.

Regimens säkerhetsorgan arresterade i förra månaden åtta fotomodeller för att de hade lagt upp bilder på sig själva på Instagram utan den obligatoriska slöjan.

Nyligen dömdes 39 unga män och kvinnor till 99 piskrapp vardera för att de hade deltagit i en studentfest där både kvinnor och män närvarat.

Samtidigt riktar FN:s människorättsexperter, bland dem FN:s särskilde Iran-rapportör, skarp kritik mot iranska myndigheter för att politiska fångar vägras lämpligt vård och nödvändig medicin.

De varnar för att dessa oacceptabla behandlingar hotar politiska fångars liv och beklagar att sådana fall förekommer alltför ofta i regimens fängelser.

FN:s särskilde Iran-rapportör och flera europeiska regeringar har i sina rapporter slagit fast att situationen för mänskliga rättigheter i Iran inte har förändrats sedan Rohani tog över som president, tvärtom har den försämrats i flera avseenden.

Bortom det inhemska förtrycket fortsätter iranska regimen att provskjuta ballistiska robotar i strid med FN:s säkerhetsråds resolution. Regimen i Iran fortsätter att spela en destabiliserande roll i Mellanöstern-regionen genom det iranska revolutionsgardet och dess Quds-styrkor, inte minst avseende Syrien där regimen nu rekryterar barnsoldater i Iran för att dessa ska strida för Bashar Al-Assads regim.

Iranexperter och europeiska diplomater hävdade gång på gång att “moderata och reformvänliga krafter med Rohani i spetsen” kommer att stärkas efter förra årets kärnteknikavtal.

Men ovannämnda verklighet och utnämningen av den hårdföra prästmannen Jannati till Expertrådets ordförande förkastade återigen alla påståenden om reformer inifrån prästerskapet som en illusion och försök att vilseleda den allmänna opinionen.

Både Zarif och Rohani har i sina tal öst beröm över revolutionsgardet, Quds-styrkorna och Hizbollahs väpnade gren. Dessa paramilitära organisationer finns med på både EU:s och USA:s sanktionslistor för deras aktiva roll inom terrorism och utförandet av terrordåd.

Mot denna bakgrund är det mycket beklagligt och högst olämpligt att den svenska regeringen nu väljer att bjuda in Zarif och andra representanter för iranska regimen.

Ett främjande av handel med Iran under prästerskapets regim, oberoende av kärnteknikavtalet, styrker endast revolutionsgardet och övriga institutioner under den iranske högsta andlige ledarens kontroll.

Svenska företag och banker som väljer att göra affärer i Iran utsätter sig själva för negativ publicitet och dom riskerar att bryta emot kvarvarande sanktioner mot Teheran.

De riskerar även att underminera Europas och Sveriges säkerhet genom att stärka terrorgrupper som det iranska revolutionsgardet, med flera, och att stärka en regim som livnär sig på att sprida terrorism och islamisk fundamentalism långt bortom Irans gränser.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Sverige har en stark röst i världen. En ansvarsfull utrikespolitik borde då grunda sig på att utnyttja denna röst för att stå upp för Sveriges och Europas grundvärderingar och pressa den iranska regimen till att stoppa avrättningar, upphöra med sitt inhemska förtryck och frige samtliga politiska fångar.

Zarifs besök i Sverige är ett utmärkt tillfälle för att göra just detta.

Om utrikesminister Margot Wallström (S) misslyckas med att öppet fördöma regimens förtryck riskerar besöket tyvärr att bli en propaganda-seger för prästerskapets envälde och ett slag i ansiktet på iranska demokrati- och människorättsaktivister.

Utrikesministern Margot Wallström (S) bör göra det klar för iranska regimens delegation att ett omedelbart stopp för avrättningar, arrestering av aktivister, tortyr samt frigivning av samtliga politiska fångar är ett minimikrav om den iranska regimen söker bättre relationer med Sverige.

Den svenska presskåren spelar också en viktig roll i detta avseende och svenska journalister bör ställa kritiska frågor till den iranske utrikesministern beträffande dess inhemska förtryck och inte minst när det gäller dess allvarliga förföljelse av journalister.

Irans framtid ligger inte i prästerskapets envälde och dess olika fraktioner utan hos de miljoner iranier där en ung generation drömmer om ett fritt och demokratiskt Iran.

Den svenska regeringen med utrikesministern Margot Wallström (S) har nu möjlighet att visa att Sverige står på det iranska folkets sida och stöder iraniernas demokratiska ansatser.

Om kritiken mot den iranska regimen uteblir, står Sverige anseende och rykte som en röst för demokrati och mänskliga rättigheter i världen på spel.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.