Nicole Clifford, amerikansk statsvetare. Till höger demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump.
Amerikanska statsvetaren Nicole Clifford. Till höger demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump. Foto: Privat / TT / SVT
Debattinlägg

”Valdeltagandet blir avgörande”

USA-valet ·

”Trots att det inte finns någon information om mejlens innehåll har FBI-direktören Comeys utspel gett båda presidentkandidaterna anledning att mobilisera väljarna”, skriver Nicole Clifford.

Om debattören

Nicole Clifford
Statsvetare, tidigare medarbetare åt en republikansk kongressledamot, fellow hos tankesmedjan Frivärld.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För en vecka sedan släppte FBI-direktör James Comey information om att det hade kommit fram nya mejl som kunde vara relaterade till den pågående utredningen av Hillary Clintons privata mejl.

Det är inte bara ett stort problem för Clinton utan också en sorts välsignelse för Donald Trump och det republikanska partiet.

Republikanerna, som i många månader har fått ägna sig åt att försvara Trump, kan nu gå hårt åt Clinton. 

Datorn, som mejlen fanns på, tillhörde den före detta demokratiska kongressledamoten Anthony Weiner och hans före detta fru Huma Abedin, som är Clintons högra hand. Weiner har stått i centrum för en rad sexskandaler och avgick från kongressen 2011 efter sin första sexskandal.

”Så kommer livet med Clintons se ut … skandal efter skandal”, konstaterar representanthusets talman Paul Ryan och Donald Trump ifrågasätter återigen Clintons omdöme på grund av hennes kopplingar till Weiner och Abedin.

”Jag är orolig att Clinton var vårdslös och slarvig eftersom hon tillät Weiner att ha tillgång till högt sekretessbelagd information,” sade Donald Trump i augusti i år. ”Vem vet vad han fick reda på och vem han berättade det för?”

FBI-direktör Comey, som är registrerad republikan men som nominerades till direktörsposten av president Barack Obama, har fått mycket kritik för sitt utspel från såväl demokrater som republikaner.

Den republikanske senatorn, och ordförande i kammarens justitieutskott, Chuck Grassley från Iowa sade att han förstod beslutet men att kongressen och det amerikanska folket förtjänar mer information om mejlen som utreds.

Att Grassley är skeptisk betyder mycket i sammanhanget eftersom han var kritisk mot Clintons användning av en privat mejlserver när hon var utrikesminister.

Demokrater är kritiska, inte minst för att Comey har uttalat sig om Clintons utredning men inte har utrett demokraternas påståenden om att Ryssland försöker påverka valet.

Det finns dock inga konkreta bevis för att Comey har en politisk agenda så det återstår att se hur händelsen kommer att utvecklas.

Det är osannolikt att de nya mejlen kommer att hinna utredas till fullo innan valdagen, men om FBI-direktör Comeys utspel leder till att Trump vinner valet kommer FBI-direktören att hyllas av det republikanska partiet.

FBI:s opartiska rykte kommer dock skadas och såren kommer ta tid att läka.

Om det i de nya mejlen finns grund för åtal mot Clinton kan det kasta en stor skugga över vad som då kan vara USA:s första kvinnliga president.

Trots att det inte finns någon information om mejlens innehåll har FBI-direktören Comeys utspel gett båda presidentkandidaterna anledning att mobilisera väljarna.

Trump har nu chans att ena partiet mot Clinton, såväl sina anhängare som ”Never Trump”-rörelsen.

Demokraterna inser att mejl-skandalen kan skada Clinton och kan inte längre känna sig trygga i det överväldigande stöd för henne som tidigare funnits bland oberoende väljare.

Strategin för båda presidentkandidaterna är nu att uppmuntra väljare att komma till vallokalerna, antingen i förväg eller på valdagen.

Valdeltagandet blir avgörande i år eftersom båda kandidaterna är så illa omtyckta att det blir svårt att mobilisera väljarna att rösta.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.