Debattinlägg

Påsktraditionen med nykokt hönsmens är absurd

PÅSKÄGG ·

Matbloggaren Mattias Kristiansson om påskens äggfrossa:

Under påskveckan kommer vi trycka i oss enorma mängder ägg – närmare bestämt trettio miljoner stycken. Det är en äcklig vana som vi inte ens är medvetna om ursprunget till. Varför inte stanna upp en sekund, inse att vad du äter egentligen är hönsmens, och istället skänka en tanke till alla de utslitna värphönor som plågas i matindustrin för vår skull? skriver matbloggaren Mattias Kristiansson.  

Jaaa, äntligen är den här! Påsken. Den blodigaste högtiden på året. Högtiden då menstruerande hönor jobbar på högvarv för att tillfredsställa det groteskt stora behovet av ägg som svenskarna måste få mättat. En högtid som 7 166 919 svenskar inte har en aning om varför vi firar.

Men ägg ska vi äta… och det utan någon egentlig anledning.

Okej, så värst blodig är påsken kanske ändå inte. Men sån tur att hönor lägger behändiga ägg och inte blöder som kvinnor, då hade påskbordet sett ut som ett mindre blodbad. För det är ju precis vad ägg är, mens. Hönsmens. Mens i en lite snyggare förpackning. Mumsigt? Nja.

Tänk dig själv om alla kvinnor gick ihop strax före påskhelgen och laddade upp för mensfest. ”Jo, jag känner mig rejält svullen, har krängt choklad sen i tisdags och i morse ville jag bara slita av huvudet på busschauffören. Tror att jag kommer blöda så att det räcker till hela släkten”.

För ägg måste vi ju ha under påsk. Men varför? Det måste ju finnas en alldeles förträfflig orsak, vi skulle ju aaaldrig omotiverat trycka i oss 30 000 000 ägg under påskveckan annars. Eller?

Efter lite sökande lärde jag mig att det finns två anledningar till denna mensfrossartradition. Den ena är att ägget symboliserar Jesus uppståndelse på påskdagen. Huh? Varför det blev just ett ägg och inte en nöt, blomma eller saftig frukt framgår inte. Och varför vi i ett land med över 8 000 000 ateister väljer att käka ägg till minne av Guds son får jag inte riktigt ihop. Det låter ju rent av idiotiskt.

Nej, det måste vara något annat. Fastan? Efter 40 dagars fasta blev det oturligt nog ett överskott på ägg, så när det väl vankades påsk var man såklart tvungen att kränga ägg så att det sprutade ur öronen på en. Men… vi fastar ju inte. Inte alls faktiskt. Jag menar, förutom några halvtaskiga nyårslöften som vi har glömt bort lagom till att julgranen kastas ut, så finns det ingen tillstymmelse till fasta. Och att vi helt plötsligt skulle ha 30 000 000 ägg över låter ju nästan perverst. Så vad har vi då kvar?

Ja, hur jag än vrider och vänder på det så framstår äggätandet under påsken allt mer omotiverat. Så omotiverat att det blir pinsamt. Vi äter 2000 ton ägg bara för att ”det ska vara så”. 30 000 000 ägg och otaliga sönderslitna värphöns för att vi ska hålla liv i en tradition vi inte ens vet om varför vi har.

Så vad vill jag då? Jo, för det första vill jag att du stannar upp och tänker. När du har tänkt klart vill jag att du slutar att äta så jäkla många ägg! Du behöver inte sluta helt, ta ett för traditionens skull, men inte fler.

Och oroa dig inte, jag tänker inte springa runt och rädda ägg från påskborden. Jag tänker inte slita kartongerna från kyldisken och släppa ut äggen i det fria. För jag är inte galen, jag är raka motsatsen. Jag är en sund och ödmjuk rädda världenian som vill att folk ska tänka lite mer på vad de äter, speciellt kring högtider med gående bord och bufféer utan slut.

Så när du nu sitter i påsk och ska käka nykokt hönsmens, fundera på varför du egentligen gör det och om det verkligen är värt det.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.