Per Morberg är kock och jägare.
Per Morberg Foto: SVT Bild
Debattinlägg

”Ät bra kött vid färre tillfällen”

Mat ·

”Istället för en billig, torr och antibiotikastinn fläskkotlett köper jag en bit svensk, sund gris och halverar mitt köttintag. Det blir inte dyrare och betydligt hälsosammare”, skriver Per Morberg i debattartikeln som publicerades den 24 oktober 2015.

Om debattören

Per Morberg
Kock

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om vi alla konsumenter verkligen berättade för handlarna om vad vi vill ha så skulle vi kunna påverka köttproduktionen.

Kött är en ovärderlig proteinkälla. Vi äter dock alldeles för mycket, dåligt, billigt, utlandsproducerat kött.

Vi importerar kött som har höga antibiotika halter och hormoner. Det kostar en onödig massa fossila utsläpp att frakta och föda dessa djur för att vi ska kunna konsumera dem till en billig penning.

De höga antibiotikavärdena ökar risken för spridning av antibiotikaresistens. I Sverige har vi betydligt mindre användning av antibiotika och hormoner än i de flesta länder.

Titta på köttet innan du köper det. Får du all den information du vill ha?

Var kommer köttet ifrån, har det en fin svålkappa och är det fritt från antibiotika och hormoner, hur har djuret haft det och hur långt har det färdats, vad har det ätit? Många frågor som vi borde kräva svar på från handlarna.

Vi kan istället låta våra djur beta av naturängar som ej kräver extra behandling eller förädling. Bara under vintern behöver vi ersätta fodret med ensilage eller hö.

Så bidrar vi till ett naturligt och beprövat kretslopp som ger mindre utsläpp än alla de maskiner som ska till för att öka produktionen av billigt kött.

Att minska användningen av fossila bränslen som utgör det största miljöhotet borde vara ett viktigare mål än att minska köttproduktionen som sådan. Vi måste minska användningen av olja, diesel, med mera.

Istället skulle vi stödja och arbeta för en sundare köttproduktion utan en massa onödig transport och tillförsel av djurföda i form av majs och annat som måste importeras.

Att sträva efter kortsiktig vinst och inte se till de på sikt viktiga miljö och -hälsoaspekterna kan vara förödande. Vi skulle satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Ha en sundare köttproduktion och en mindre köttkonsumtion!

De mindre lantbruken som bidrog till ett stabilt och nyttigt bestånd av boskap som kunde använda sig av naturbete för en sundare miljö och till en hälsosammare kost.

Vi måste få fler små lantbruk som kan producera småskaligt om det behövs men framför allt producera kött av hög kvalitet. Se till att de kan överleva och hjälpa oss att producera bra mat och hålla våra landskap öppna och våra barn friska.

Vår köttkonsumtion har ökat med 70 procent sedan 1960.

Det är mycket.

Vi behöver inte äta så mycket kött speciellt då det rör sig om det dåliga, billiga köttet. Köp hellre kontrollerat och bra kött – helst svenskt.

Jag äter mest viltkött som jag skjutit själv. Då vet jag var och hur djuret levat och dött.

Älskar gott griskött och en saftig och glad, fri fågel. Jag beställer mitt fläsk från bönder som har frigående, friska grisar och likadant med den kyckling som jag köper.

Istället för en billig, torr och antibiotikastinn fläskkotlett köper jag en bit svensk, sund gris och halverar mitt köttintag.

Det blir inte dyrare och betydligt hälsosammare. Hellre en bättre köttbit till ett högre pris ibland än dåligt kött vid varje måltid.

Ät istället en grönsaksrätt eller fisk ett par dagar och lägg mer pengar på bra kött vid färre tillfällen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.