Foto: Ariel Schalit/TT
Debattinlägg

”Positivt med försoning mellan Fatah och Hamas”

Israel-Palestina ·

”Bojkotten av den palestinska samlingsregeringen efter valet 2006 var kontraproduktiv. Sverige och omvärlden måste föra samtal med alla relevanta parter i konflikten”, skriver Urban Ahlin och Peter Weiderud.

Om debattörerna

Urban Ahlin
Utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna
Peter Weiderud
Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

En försoning mellan Fatah och Hamas samt bildandet av en enhetsregering ger förutsättningar för snara demokratiska val i Palestina och en rättvis fred i förhandlingar mellan Israel och Palestina.

Omvärlden bör samtala med den palestinska enhetsregeringen. Det är ett positivt steg att Fatah och Hamas, Palestinas två största politiska partier, valt att återuppta samtal om försoning.

Ett viktigt steg i denna process togs när Hamas i Gaza visade att man var beredda att överlämna det fulla ansvaret till en palestinsk enhetsregering.

Konflikten mellan Fatah och Hamas har varit lång, smärtsam och destruktiv. Hamas vann fria val i Palestina 2006, men omvärldens oförmåga att erkänna samlingsregeringen som formades efter det palestinska valet bidrog till en palestinsk splittring mellan Västbanken och Gaza.

Hamas tog makten över Gaza i en våldsam konflikt med Fatah 2007.

Även om vi socialdemokrater är tydliga i vår kritik mot Hamas är vi övertygade om att omvärlden måste föra samtal med alla relevanta parter i konflikten för att skapa en hållbar fred. Detta innebär att Sverige nu måste möta officiella representanter och ministrar från både Fatah och Hamas.

Bojkotten av den palestinska samlingsregeringen efter valet 2006 var kontraproduktiv.

Israels ockupation av Västbanken fortgår sedan 1967 liksom Israels blockad av Gaza från hösten 2007. Från Gaza har Hamas och andra grupper avfyrat raketer mot människor i Israel. Både Israel och grupper i Gaza har brutit mot folkrätten och fördjupat konflikten. De måste kritiseras.

Israels expansiva bosättarpolitik utgör ett mycket stort hot mot en framtida fredlig tvåstatslösning. Israel som självständig och demokratisk stat och den starkare parten i konflikten har nu ett viktigt ansvar för framgång i fredsprocessen.

Initiativet till en enhetsregering visar att Palestina är beredd att ta modiga initiativ för fred. Detta bör omvärlden med den så kallade Kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) i spetsen ta på allvar och ge sitt stöd.

De tre krav som Kvartetten ställde på den palestinska regeringen efter valet 2006 – om erkännande av Israel, avståndstagande från våld samt att följa tidigare ingångna avtal – behöver nu preciseras och göras ömsesidiga.

Både Israel och Palestina måste avstå från allt folkrättsstridigt våld, acceptera 1967 års gränser och förbinda sig att följa de överenskommelser som tidigare regeringar gjort. Det ligger i både israelers och palestiniers intresse att nå en hållbar fred.

Vi kräver:

  • Att Sverige och omvärlden stödjer Palestinas arbete för försoning och samtalar med enhetsregeringen.
  • Att Sverige erkänner staten Palestina.
  • Att den palestinska enhetsregeringen prioriterar och arbetar för demokratiska val på hela det palestinska området inom en snar framtid.
  • Att både den palestinska och den israeliska regeringen återgår till fredssamtal.
  • Ett slut på Israels ockupation och blockaden av Gaza samt ett slut på terror och raketbeskjutningar mot Israel.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.