STOCKHOLM 20 081 212 Vintagemässan ”Bakåt:framåt” på Enskilda galleriet i Stockholm. Herrkostym med slips. Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430
Herrkostym med slips. Foto: Christine Olsson / TT / Scanpix
Debattinlägg

”Kostym är en symbol för förtryck”

Opinion ·

”Jag tycker att kostym är den riktiga symbolen för förtryck. Jag hör vad ni tänker, det är väl bara några klädesplagg? Nej, det är det tyvärr inte”, skriver Radia Al-Masri.

Om debattören

Radia Al-Masri
Aktiv i det muslimska civilsamhället, ledamot Syrian Women Association 

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Partiledare Jan Björklund (L) tycker att slöja är en symbol för förtryck. Han är alltså en man som vill bestämma vad kvinnor ska ha på sig eller inte ha på sig.

När hörde vi något liknande senast?

Nästan alltid, historiskt och överallt i världen är det alltid män som vill bestämma vad kvinnor ska få ha på sig.

Då Sverige minimerat debatten om det faktiska samarbetet med en förtryckande regim till vad ministrar, som frivilligt åkte till ett land där förtryck råder för att göra affärer, haft på huvudet vill jag äntligen berätta för världen vad jag tycker om en viss dräkt.

Kostym.

Jag tycker att kostym är den riktiga symbolen för förtryck. Jag hör vad ni tänker, det är väl bara några klädesplagg?
Nej, det är det tyvärr inte.

Kostym gör inte bara en medelsnygg man tusen gånger snyggare, den är en symbol för mycket ont och bär ansvaret att påminna många människor om ondska.

Kostym bär en man idag nämligen nästan bara under viktiga tillfällen. Det är alltså bröllop, begravning, examen eller när man tar riktigt viktiga beslut.

Det kan vara beslut som att bomba ett land, göra de redan fattiga fattigare eller begränsa kvinnors rättigheter och bestämma över deras kroppar.

Jag gjorde en liten research på nätet för att kunna skriva för er om kostymens historia. Jag tänker inte berätta för er var jag hämtat all information från då jag inte tycker att vi prioriterar källkritik i världen något mer.

Nästan alla män bar kostym vid sekelskiftet 1900, det inkluderar alltså säkerligen alla diktaturer då och männen som bär ansvaret över miljoner människors död under första och andra världskriget.

Det jag gillar med Sverige är att vi befriats från kostymer och det är inte lika vanligt med kostym som det fortfarande till exempel är i England.

Nu bär faktiskt män bara kostymer när det är viktigare tillfällen eller när man vill markera att man är en viktig man, som Björklund till exempel.

Jag tål inte argumenten som börjar eller slutar med att män faktiskt har en fri vilja eller att de är kapabla att ta egna beslut.

Missförstå mig rätt nu, jag tycker att män är kapabla att ta egna beslut men ibland behöver de hjälp från oss kvinnor som ser världen på ett bredare sätt än vad de själva gör.

Jag förstår att många män inte förstår att de är förtryckta för när man växer upp i en omgivning där samhället ständigt lär dig att det enda sättet att vara snygg på är att klä på sig en kostym så blir man hjärntvättad och då förstår man inte.

Det är egentligen mest synd om dem som kommer från länder där kostym nästan är en regel över allt. Det tar tid för dem att förstå att våra svenska män bara går runt med jeans och en tröja.

Jag har egentligen aldrig pratat med en kostymbärande man och jag skulle vilja göra det om inte det vore så svårt att förstå vad de säger.

Kostymen gör det nämligen svårt för de stackars männen att prata då slipsen ibland sitter för hårt.

Kostym gör dessutom nästan alla män identiska till utseendet så jag skulle nog inte komma ihåg vilken man jag pratat med efter att ha försökt ta in de få orden den svårtalade mannen sagt.

Vi kvinnor klär oss i färger och olika modeller men några män får bara klä sig i tråkiga mörka kostymer.

Förbjud kostym för att vi löst alla våra problem i världen och har nu bara detta viktiga problem kvar. Det är fruktansvärt att se män i kostym ute på stan.

Det är så normbrytande att se dem gå med vanliga människor när de egentligen är förtryckta män som påminner om ondska och mördare.

Kostym är en symbol för förtryck.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.