Protester mot polisvåld, USA
Keilosha Walker i Louisiana, USA, höjer sin knutna näve i protest mot amerikansk polis och dödsskjutningarna av svarta män. Är vi på väg mot en liknande utveckling? Foto: AP
Debattinlägg

”Rasismen inom svensk polis kan förvärras”

Rasism ·

”Vi kan inte lämna rättsstaten i händerna på rasister”, skriver Victoria Kawesa och Gudrun Schyman.

Om debattörerna

Victoria Kawesa
Antirasistisk talesperson
Gudrun Schyman
Partiledare, Feministiskt initiativ

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Som svart amerikan löper du dubbelt så stor risk att bli ihjälskjuten av polisen jämfört med en som är vit. Det är ingen slump.

Istället är det ett tecken på en systematisk underordning av svarta kroppar i en vit rättsstat.

På kort tid har två svarta amerikanska män, Philando Castile, 32 år och Alton Sterling en 37 år, skjutits ihjäl av polisen i USA. Bara i år har polisen i USA dödat 137 svarta amerikaner, 8 svarta kvinnor och 129 svarta män.

En svart person löper dubbelt så stor risk att bli skjuten av den amerikanska polisen som en vit person.

Och våld föder våld. I en hämndaktion sköts sedan fem poliser ihjäl i Dallas. Feministiskt initiativ tar avstånd från alla former av våld. Mord kan aldrig rättfärdigas. Dallas polischef David Brown, själv svart amerikan, vädjar nu om ömsesidig förståelse mellan polis och invånare.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att svarta i USA alltid har kämpat för rättvisa genom ickevåldsprotester.

Vi menar att dödsskjutningarna av svarta måste sättas i sitt sammanhang. Det här handlar inte om enskilda isolerade händelser – utan om strukturell rasism och afrofobi som genomsyrar det amerikanska rättsväsendet. En systematisk underordning av svarta kroppar i en vit rättsstat.

En rättsstat där svarta människors liv inte värdesätts och inte heller får rättsväsendets upprättelse. Få vita poliser har under åren blivit fällda för dödsskjutningarna.

Dödandet av Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice, Akai Gurley, Kajieme Powell, John Crawford, Amadou Diallo, och andra obeväpnade svarta män behöver även sättas i relation till den amerikanska historien, som är kantad av rasförtryck under slaveriet, Jim Crow-lagarna och medborgarrättsrörelsen. 

Feministiskt initiativ är också djupt oroade för den rasism som finns i den svenska poliskåren.

Vi har idag en myndighet som vid upprepade tillfällen visat prov på institutionaliserad rasism genom olaglig registrering av romer, rasprofilering och flertalet dokumenterade fall av rasistiska uttalanden.

Rasifierade i allmänhet och svarta män i synnerhet blir dagligen stoppade, visiterade och trakasserade i det svenska samhället. Fler måste få upp ögonen för den institutionaliserade rasismen inom det straffrättsliga systemet. Inte bara i USA – utan även här hemma.

Feministiskt initiativ solidariserar sig med Black Lives Matter-rörelsen i deras arbete för rättvisa genom att uppmärksamma det rasistiska polisvåldet. Vi ser krafter som kan förvärra situationen i Sverige.

Nu senast i form av Sverigedemokraternas utspel om utegångsförbud och utökade polisiära befogenheter i förorterna för att till varje pris ta tillbaka dessa ”förlorade områden”.

Om Sverigedemokraterna sitter i regering efter valet 2018 och därmed får makt över Polismyndigheten och vem som blir nästa polischef, så finns det anledning att varna för en situation som den i USA.

Vi kan inte lämna rättsstaten i händerna på rasister.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.