Det var en sorgens vecka i världen när terroristattacker avlöste varandra. Tisdag Bryssel. Självmordsbombare på flygplatsen och tunnelbanan. 34 döda. 300 skadade. Fredag Iskandariyah nära Bagdad. Självmordsbombare på fotbollsmatch. 29 döda. 70 skadade. Söndag Lahore. Självmordsbombare vid kristet påskfirande i park. 72 döda. 300 skadade.
Gemensamt för samtliga vidriga terroristdåd, oavsett om de inträffade i Europa eller Asien, och oavsett om de drabbade muslimer i Irak, kristna i Pakistan eller som i Bryssel främst européer med olika bakgrund, har mördarna något gemensamt.
De var våldsbejakande islamister. De vill skrämma oss i fria demokratier till tystnad och tysta krafter i Mellanöstern som arbetar för frihet.
Att bekämpa extremism är ett globalt ansvar, men kampen måste också föras lokalt. Vi vet att 300 personer från Sverige anslutit sig till Daesh. Detta gör Sverige till ett av de EU-länder som har flest islamistiska terrorister per invånare.
Utvecklingen har gått snabbt. Om vi backar sex år, var det kring 40 personer som reste från Sverige för att ansluta sig till islamistiska terroristgrupper. Ett 30-tal hade åkt till Somalia, omkring tio till Afghanistan/Pakistan och några få till Irak/Jemen.
En av många viktiga pusselbitar i att bekämpa våldsbejakande extremism är det förebyggande lokala arbetet. Inte ens hälften av Sveriges kommuner har startat detta trots påstötningar sedan 2010. Detta är ynkligt!
2011 presenterade Alliansregeringen under Liberalernas ledning Sveriges första nationella handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.Den måste fördjupas. Vi måste bli bättre på att identifiera individer i riskzon, känna igen radikaliseringsmönster och stötta de som vill lämna.
Vi måste komma åt rekryterarna. Förebyggande kommunalt arbete står inte i motsats till skarp terroristlagstiftning. Bägge behövs om vi vill nå resultat tidigt och inte bara ägna oss åt brandkårsutryckningar när det brinner.
I många år har kommunalråd hänvisat till att arbetet mot extremism enbart är en fråga för Säkerhetspolisen. Vi delar inte denna uppfattning.Verksamheter i kommunen som idrott, föreningsliv, församlingar och skolor är bland de första att upptäcka om extremistiska åsikter förkommer.
Kommuner/landsting delar dessutom ut pengar som tyvärr ibland gått till föreningar eller församlingar som spridit våldsbejakande åsikter. På samma sätt som statsbidrag aldrig ska betalas ut till grupper som sprider våldsbejakande extremism ska aldrig heller lokala pengar gå till det.
Det är dags att riva bort de kommunala skygglapparna en gång för alla.
Vi förväntar oss att samtliga svenska kommuner tagit fram lokala strategier innan 2016 är slut.