Boendet spelar en avgörande roll för livskvaliteten på äldre dagar. Ett boende anpassat efter äldres behov kan förbättra hälsan och ge ett rikt liv i gemenskap med andra. Omvänt kan ett dåligt anpassat boende leda till att äldre lever i ensamhet med risk för allvarliga skador.
I den bostadspolitiska debatten utmålas dessvärre vi seniorer helt orättvist som ett problem. Äldre sägs bo kvar för länge i stora bostäder, stoppa upp flyttkedjorna och hindra barnfamiljer som behöver bostadsytorna. Så är det inte. Äldre bor kvar för att det inte finns något bra att flytta till.
Vi påverkas i hög grad negativt av bristen på ändamålsenligt boende. Sveriges Pensionärsförbund presenterar därför idag en rapport med bostadspolitiska förslag. 26 procent av väljarkåren är 65+.
I en enkät har SPF:s medlemmar svarat på frågor om boendet, många av dem låter boendefrågan spela roll vid valet av parti. Mer än var fjärde tillfrågad är osäker på att kunna lösa sin boendesituation på ett bra sätt om fem år.
”Får jag hjälp av hemtjänsten i bostaden, klarar jag mig på 3:e våningen utan hiss, finns det bra trygghetsboenden med rimlig hyra att flytta till?”
Oron är störst bland kvinnor och personer 80-85 år. Detta skapar otrygghet för många och problemen kommer att växa om inget görs.
För att få en bättre bostadsmarknad för alla föreslår SPF följande:
- Tänk på seniorerna vid renoveringar. I flerbostadshus där det pågår eller planeras för renoveringar bör hus och lägenheter göras mer tillgängliga.
Ge äldre möjlighet att bo kvar: sätt in hissar, ta bort trösklar, anpassa entréer och badrum. Inför ett statligt stöd till fastighetsägare motsvarande ROT-avdraget som ska användas för att tillgänglighetsanpassa bostäderna.
- Permanent stöd för att bygga trygghetsboenden. Kommunerna är ofta dåliga på att bygga för seniorer. Det behövs både särskilda boenden för dem som behöver omfattande vård och olika typer av seniorboenden för den växande gruppen krya äldre.
Regeringens tillfälliga stöd för byggande av trygghetsboenden bör göras permanent.
- Sänk flyttskatterna. Höga flyttskatter gör det dyrt att sälja en bostad som ökat i värde genom åren. Minskade flyttskatter, det vill säga borttagen uppskovsränta och sänkt reavinstbeskattning, ökar möjligheterna för både äldre och yngre att anpassa boendet till behoven.
- Bygg tillgängligt från början. Ett ökat bostadsbyggande underlättar för alla. Att ta bort regleringar är bra, men vi ska inte avveckla sådana som tillkommit av goda skäl. Kravet på hiss i flerbostadshus bör inte ändras.
Inte heller kraven att entréer, badrum och sovrum ska vara tillgängliga för personer med rullstol eller rollator. Att anpassa bostäder i efterhand blir dyrt – bygg tillgängligt från början!
Äldres oro över boendesituationen måste tas på allvar och den kräver politiska svar. SPF vill bidra till att hitta lösningar. Vi hoppas att politiker, arkitekter, byggare och andra intresserade vill delta i samtalet.
Det handlar om samhällsekonomi och en bättre bostadsmarknad för alla – men främst om livskvalitet för hundratusentals äldre.