Idomeni
Uppskattningsvis 6.500 migranter finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni, dimensionerat för 1.500 personer, vid den grekisk-makedonska gränsen: 2016-03-02. Foto: Marko Djurica / TT
Debattinlägg

”Vältra humanitärt bistånd över Syrien”

Syrien ·

”Ju mer vapenvilan förankras, desto högre blir priset för att bryta vapenvilan. Såväl regeringssidan som dess motståndare är beroende av omvärldens stöd”, skriver Fredrik Malm (L).

Om debattören

Fredrik Malm
Riksdagsledamot, Liberalerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tiotusentals flyktingar är strandsatta i Grekland, många i byn Idomeni vid gränsen till Makedonien.

Att Europa inte kan dela ansvaret för att hjälpa dem som flyr är en skam.

Syrienkriget har rasat i snart fem år. En kvarts miljon har dödats och fler än halva befolkningen har tvingats lämna sina hem. Men det finns en liten strimma hopp. Nu har äntligen en vapenvila kommit till stånd.

Den ska gälla i två veckor och är en följd av att USA och Ryssland lyckats föra samman stater som Iran, Turkiet och Saudiarabien, för att därigenom pressa Syriens president Bashar al-Assad och en rad rebellgrupper till förhandlingsbordet.

Vapenvilan är minst sagt bräcklig.

Den så kallade Islamiska Staten (IS/Daesh) och al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra omfattas inte av den, men i de delar av Syrien där dessa grupper inte är aktiva är läget just nu relativt lugnt.

För Sveriges del har kriget i Syrien inneburit stora påfrestningar. Vi har tagit emot tiotusentals flyktingar och syrier har sökt asyl och väntar på besked.

Vi har tvingats använda biståndsmedel för att finansiera detta. För Sverige och EU är det oerhört viktigt att vapenvilan håller och Syrienkriget tar slut, för att vi ska kunna få flyktingpolitiken att fungera och kunna använda biståndet till återuppbyggnad.

Syrien plågas av ett myller av stridande grupper. En vapenvila innebär att frontlinjerna fryses. Men då blir alltid någon vinnare och någon annan förlorare.

Därför måste Sverige och EU nu agera för att vapenvilan ska hålla.

Låt mig peka på tre viktiga punkter:

  • Sverige bör nu tillsammans med andra länder bokstavligen vältra in humanitärt bistånd över Syrien. Nu finns möjlighet att få in humanitärt stöd och mediciner i städer där det tidigare varit omöjligt. Kriget har skapat oerhörda problem i samhället och för enskilda människor, och ofta är dessa lagrade på varandra under lång tid. Det handlar om allt från obehandlade skador, sjukdomar, hotande epidemier till uteblivna vaccinationer, operationer och psykiatrisk hjälp, såväl elementär som avancerad sjukvård.
     
  • Att få in humanitärt bistånd gör att vapenvilan kan förankras. Då går det att på vissa håll börja återuppbyggnadsarbete. Ju mer vapenvilan förankras, desto högre blir priset för att bryta vapenvilan. Såväl regeringssidan som dess motståndare är beroende av omvärldens stöd.
     
  • Det enhälliga stödet i FN:s säkerhetsråd för vapenvilan är också ett bevis på att omvärlden har tröttnat på kriget. Det är en signal till dem som vill fortsätta kriget, inte minst Iran, Turkiet och Saudiarabien, att acceptera en vapenvila och anpassa sin politik till detta. Sverige villkora vårt stöd såväl politiskt som biståndsmässigt till dem som faktiskt visar ett gott beteende och backar upp fredsplanerna.

Vapenvilan är ett fönster för att agera. Genom att gripa detta halmstrå kan vi bryta den onda spiralen och rädda en del av de människor som redan har lidit tillräckligt.

Syrien och sönderfallet i Mellanöstern är inte bättre än så. Därför bör Sverige vältra humanitärt bistånd över Syrien precis just nu.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.