Intresset för ID-skydd växer lavinartat.
ID-kapningar och ID-stölder är snabbt på väg att bli Sveriges vanligaste typ av brott. Såväl myndigheter som polis har stått mer eller mindre handfallna.
Enligt undersökningar från kollegor i branschen rör det sig om runt 85 000 drabbade det senaste året. Vår egen årliga undersökning som kommer inom kort, där vi försöker undvika den gråzon som finns när man enbart pratar om anmälda brott, visar på en avsevärt högre siffra. Tyvärr.
Det är inte helt lätt att definiera exakt vad en ID-stöld innebär och det är minst sagt utmanande att beskriva problemområdet för köpare utan att beskriva den verklighet vi står inför – vilket är och kan verka skrämmande.
Du kan jämföra det lite haltande med att man skulle sälja en hemförsäkring till någon som inte vet att man kan råka ut för inbrott eller olyckor.
Sannolikt är detta en bidragande orsak till att KO tidigare i våras påbörjade en undersökning av de marknadsföringsmetoder som används vid försäljning av ID-skydd.
KO har startat en dialog med alla företag som säljer denna typ av produkt, däribland oss på mySafety Försäkringar.
KOs granskning har även lett till att andra fått upp ögonen för branschen. Något som ledde till att SVT Nyheter tog upp detta i söndags, både i text och i nyhetssändningarna (10.30 in i sändningen) som gick under söndagen.
I stort var det ett balanserat inslag från SVT som visar hur snabbt den tråkiga utvecklingen kring ID-stölder har gått.
Problemet är dock själva ingångsfrågan: om ett ID-skydd verkligen helt skyddar mot själva brottet.
Svaret på frågan är självklart nej, men följdfrågan, som aldrig ställs, blir förstås vilken försäkring och vilka åtgärder det finns som skyddar mot själva brottet och inte bara mot följderna av det?
En hemförsäkring skyddar inte mot att avlopp börjar läcka, att någon bryter sig in eller att hela huset börjar brinna. En trafikförsäkring förhindrar inte att någon krockar. En livförsäkring ger inte evigt liv. Med samma logik är det en självklarhet att en försäkring mot ID-kapningar inte heller helt kan skydda mot att någon faktiskt kapar ditt ID.
Ett ID-skydd kan faktiskt ibland avhjälpa redan det första brottet. Oftast är det dock ett effektivt sätt att förhindra att det köps flera saker och tas flera lån i någon annans namn.
Och vissa försäkringar hjälper även den drabbade att ta hand om alla detaljer som måste lösas efter man drabbats, något som ofta är mycket tidskrävande och jobbigt.
Vad jag vänder mig mest mot i inslaget är dock att Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF, tycks kritisera ID-skydd kategoriskt.
Det här handlar trots allt om att förebygga och bekämpa brottslighet, något SSF borde uppmuntra. Istället attackerar de försäkringarna på minst sagt lösa grunder.
Kanske är det så enkelt att SSFs största intressenter, de stora försäkringsbolagen, börjat inse att det finns en marknad och gör som de gjort så många gånger tidigare – det vill säga kritiserar resten av branschen för att sedan komma med ett eget erbjudande?
Jag antar att framtiden får utvisa varför SSF inte tycks oroa sig särskilt för Sveriges troligen snabbast växande brottsområde.
ID-skydd är tyvärr ett nödvändigt ont. Och det känns oerhört bra, som förmodligen den tidigaste och ledande aktören i denna bransch, att såväl KO som SVT har börjat uppfatta och ta området på allvar.