Hantverkare renoverar ett badrum. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Fler lärlingar minskar utanförskapet”

Jobb ·

”VVS-företagen vill pröva alternativa anställningsformer för lärlingar, eventuellt en förlängd provanställningsperiod. Då vågar företagen anställa”, skriver Anita Hagelin.

Avtalsrörelsen 2016 är igång.

Om ett par månader sätter sig VVS företagens förhandlare tillsammans med Byggfacket vid förhandlingsborden för att försöka få igenom de krav som medlemsföretagen har gett besked om att de vill ha för att stå sig bättre i den tuffa konkurrensen.

Vi har förberett oss länge. På medlemsmöte efter medlemsmöte över hela landet och i VVS-företagens förhandlingsdelegation och förbundsstyrelse har vi samlat in förslag och åsikter.

I den situation Sverige befinner sig nu är det tydligt att avtalsrörelsen till stora delar kommer att handla om alla de som i dag inte har ett jobb. Detta gäller även VVS-branschen.

Arbetsmarknaden måste ta ett helhetsansvar och bygg- och installationsbranschen är inte undantagen. Branschen är konkurrensutsatt och vi måste därför hjälpa våra medlemsföretag att ligga i framkant.

Samtidigt ser vi goda möjligheter för våra medlemsföretag att, efter vissa kollektivavtalsförändringar, kunna bidra till fler jobb än på mycket länge.

Vi måste säkra återväxten i branschen.

Vi måste möjliggöra för företagen att anställa fler lärlingar, fler erfarna montörer och tekniker men också arbetstagare som kan utföra enklare arbeten.

Vi måste också se över våra kollektivavtalsvillkor så att de stärker företagen i den tuffa konkurrens som idag råder. Det måste vara en fördel att gå under våra kollektivavtal, inte en nackdel.

Det är nämligen genom avtalsvillkor som främjar företagandet som företagen kan växa och anställa fler.

Villkor som förhindrar företagen att erbjuda den service kunderna kräver slår ut företagen. Då riskeras jobben.

En huvudförklaring till att många unga, däribland lärlingar, och nyanlända inte kommer i arbete är att arbetsgivarna inom VVS- och kylbranschen menar att kostnaden för att anställa dem är för hög.

Lärlingsfrågan inom VVS-branschen är därför idag akut.

Bara runt hälften av de som går ut gymnasiet får fortsätta sin utbildning under de två år som återstår av praktik innan lärlingen får göra sitt branschprov.

Företagen tycker helt enkelt att det kostar dem för mycket att ha anställda under utbildning i förhållande till vad man får ut av dem.

Många är väldigt oerfarna när de kommer direkt från skolan. Ofta avstår företagen därför från att anställa. På grund av dagens turordningsregler känner sig företagen helt enkelt inte trygga i att våga låta den anställde utvecklas i sin takt.

Det kostar för mycket om en anställning blir fel.

VVS-företagen vill därför att man i stället prövar alternativa anställningsformer för lärlingar, eventuellt en förlängd provanställningsperiod. Då vågar företagen anställa tror vi.

Men det finns fler grupper som riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap.

Där hoppas vi nå en samsyn med Byggnads om att vi måste ge de personer som i dag står utanför en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

In till arbeten vi verkligen behöver ha utförda men i dagsläget inte har råd att betala.

Vi talar då inte bara om dem som flytt undan bomber och förföljelser, utan om unga och äldre som hamnat utanför.

VVS-företagen vill ge dem en chans till ett första steg in på arbetsmarknaden, bortom bidrag och ofrivillig sysslolöshet.

Är Byggnads med på idén skulle det kunna skapas en ny yrkesgrupp för enklare arbetsuppgifter. Företagen har ställt sig oerhört positiva till att anställa dessa grupper bara det kan ske på en för företagen rimlig kostnadsnivå.

Den 31 mars 2016 löper det nuvarande Teknikinstallationsavtalet ut och den 23 februari växlar VVS Företagen och Byggnads sina avtalskrav.

Då hoppas vi kunna få se en enighet i att Bygg- och Installationsbranschen tar ansvar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.