Äkta vaniljsås
Publicerat:
2016-01-26Tillagningstid:
Att göra sin egen vaniljsås är superenkelt och blir mycket godare än de färdigköpta, som ibland inte ens innehåller äkta vanilj. Det gäller bara att ha lite koll på sin kastrull, efterson äggulan, som gör att såsen tjocknar, koagulerar vid 83-85 grader.
Ingredienser
3 - 4portioner
- 50gäggula (1 gula väger ca 20 g)
- 50gsocker
- 250ggrädde
- ¼stvaniljstång
Så lagar du
1. Vispa ihop äggula och socker.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Tillsätt både kärnorna och den urskrapade stången i grädden. Koka upp.
3. Tillsätt gräddkoket till äggblandningen och vispa ihop. Häll sedan tillbaka hela blandningen till kastrullen och koka upp igen. När du ser första bubblan tar du av kastrullen från plattan.
4. Sila såsen för att få bort vaniljstången. Låt svalna, gärna någon timme eller två i kylskåp.