Äppelpizza med vaniljsås
Publicerat:
2016-01-22Ingredienser
4portioner
- 1rulle färsk smördeg
- 2äpplen, fast sort, t ex Jona Gold
- 50gsmör
- 50gströsocker
- 1krmhela fänkålsfrön (rågat)
Till garnering
- fänkålsdill
Så lagar du
1. Stansa ut smördegen till en stor rundel. Lägg på bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Skiva de oskalade äpplena i ½ cm tjocka skivor, börja från kvisten eller toppen. Lägg ut skivorna omlott på smördegen i en cirkel, lämna ½ på ytterkanten.
3. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta lite lätt doftat. Stöt dem fint i en mortel.
4. Blanda rumstempererat smör med socker och fänkålsfrön. Klicka ut smöret på pizzan och fördela jämnt över äpplena. Värm upp ugnen till 220 C med plåt.
5. Lyft över pizza på varm plåt och baka sedan till gyllenbrun kant (sänk värmen till 205 C när pizzan går in).
Servera med vaniljsås.
Dryckestips
Alkoholfri klar äppelmust (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).
Alkoholfri ofiltrerad must (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).
Päroncider (3,5 %)
Poiré Authentique, Normandie 3,5 %, Frankrike (11775) 99 kr (750 ml)
Äppelvin (15 %)
Maglehem 4:15, Österlen, Sverige (99543) 131 kr (500 ml)
Äppelstarkvin (17,5 %)
Pom Ingrid Marie (17,5 %)
Södermanland, Sverige (76322) 274 kr (750 ml)