Äppelpizza med vaniljsås

Äppelpizza med vaniljsås

Ingredienser

4portioner

  • 1
    rulle färsk smördeg
  • 2
    äpplen, fast sort, t ex Jona Gold
  • 50g
    smör
  • 50g
    strösocker
  • 1krm
    hela fänkålsfrön (rågat)

Till garnering

  • fänkålsdill

Så lagar du

1. Stansa ut smördegen till en stor rundel. Lägg på bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.

2. Skiva de oskalade äpplena i ½ cm tjocka skivor, börja från kvisten eller toppen. Lägg ut skivorna omlott på smördegen i en cirkel, lämna ½ på ytterkanten.

3. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta lite lätt doftat. Stöt dem fint i en mortel.

4. Blanda rumstempererat smör med socker och fänkålsfrön. Klicka ut smöret på pizzan och fördela jämnt över äpplena. Värm upp ugnen till 220 C med plåt.

5. Lyft över pizza på varm plåt och baka sedan till gyllenbrun kant (sänk värmen till 205 C när pizzan går in).

Servera med vaniljsås.

Dryckestips

Alkoholfri klar äppelmust (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).

Alkoholfri ofiltrerad must (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).

Päroncider (3,5 %)
Poiré Authentique, Normandie 3,5 %, Frankrike (11775) 99 kr (750 ml)

Äppelvin (15 %)
Maglehem 4:15, Österlen, Sverige (99543) 131 kr (500 ml)

Äppelstarkvin (17,5 %)

Pom Ingrid Marie (17,5 %)
Södermanland, Sverige (76322) 274 kr (750 ml)

Dela det här receptet med dina vänner!