Blomkålskräm med löjrom och små potatisar

Blomkålskräm med löjrom och små potatisar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tareqs Nobelinspirerade meny inleds med en vacker förrätt av klassiska råvaror och lyxig löjrom.

Ingredienser

6portioner

  • 3dl
    gräddfil
  • 9
    små fina potatisar
  • 100g
    smör
  • ½
    blomkålshuvud
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1
    liten bunt gräslök
  • några kvistar dill
  • 1
    citron
  • ca 3dl
    löjrom

Så lagar du

1. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt ca en tredjedel av vätskan rinna av. Häll upp den avrunna gräddfilen i en plastspritspåse.

2. Tvätta men skala inte potatisen. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är klar och låt den sedan svalna. Dela potatisarna på hälften.

3. Lägg smöret i en liten kastrull och bryn det sakta på medelhög värme tills det är härligt nötigt i doften och gyllenbrunt. Ta smöret till sidan och låt svalna.

4. Koka blomkålen mjuk i osaltat vatten. Mixa blomkålen till en slät puré med stavmixer eller i ett mixerglas. Tillsätt det smälta smöret och smaka av med salt.

5. Vispa grädden hårt och vänd ner den i purén precis innan servering.

6. Hacka gräslöken fint. Plocka dillen.

7. Skär ut citronfiléerna genom att först skära av skalet och sedan skära ut citronklyftorna så att de blir skalfria och kärnfria.

8. Lägg potatis, gräddfil och löjrom i en ring i djupa tallrikar. Dekorera med gräslök, dill och små bitar citron. Avsluta med att lägga den luftiga blomkålspurén i mitten och servera genast.

Tips! Receptet blir en utmärkt meny tillsammans med en huvudrätt på stekt lax och jordärtskocka och en dessert med mazarintårta, citronmousse och blåbär.

Dela det här receptet med dina vänner!