Blomkålskräm med löjrom och små potatisar
Publicerat:
2016-12-05Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 3dlgräddfil
- 9små fina potatisar
- 100gsmör
- ½blomkålshuvud
- 1dlvispgrädde
- 1liten bunt gräslök
- några kvistar dill
- 1citron
- ca 3dllöjrom
Så lagar du
1. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt ca en tredjedel av vätskan rinna av. Häll upp den avrunna gräddfilen i en plastspritspåse.
2. Tvätta men skala inte potatisen. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är klar och låt den sedan svalna. Dela potatisarna på hälften.
3. Lägg smöret i en liten kastrull och bryn det sakta på medelhög värme tills det är härligt nötigt i doften och gyllenbrunt. Ta smöret till sidan och låt svalna.
4. Koka blomkålen mjuk i osaltat vatten. Mixa blomkålen till en slät puré med stavmixer eller i ett mixerglas. Tillsätt det smälta smöret och smaka av med salt.
5. Vispa grädden hårt och vänd ner den i purén precis innan servering.
6. Hacka gräslöken fint. Plocka dillen.
7. Skär ut citronfiléerna genom att först skära av skalet och sedan skära ut citronklyftorna så att de blir skalfria och kärnfria.
8. Lägg potatis, gräddfil och löjrom i en ring i djupa tallrikar. Dekorera med gräslök, dill och små bitar citron. Avsluta med att lägga den luftiga blomkålspurén i mitten och servera genast.
Tips! Receptet blir en utmärkt meny tillsammans med en huvudrätt på stekt lax och jordärtskocka och en dessert med mazarintårta, citronmousse och blåbär.