Chokladmoussetårta med glaze

Glasering.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig tårta med chokladmousse, en vit chokladglaze och chokladdoppade jordgubbar. Tårtan går dessutom att förbereda i god tid före festen.

Ingredienser

  • tårtbotten, gärna färdigköpt

Chokladmousse

  • 2dl
    vispgrädde
  • 2st
    äggulor
  • 200g
    mörk choklad, 70%

Fyllning

  • 2dl
    sylt
  • 2dl
    grädde
  • 2dl
    färdig marsankräm

Vit chokladglaze

  • 1,5dl
    vatten
  • 300g
    glukos
  • 170g
    kondenserad mjölk
  • 300g
    vit choklad
  • 10st
    gelatinblad
  • 150g
    neutral gelé - du kan också använda röda vinbärsgelé eller receptet på egen fruktgelé nedan.

Fruktgelé

  • 100g
    fruktpuré t.ex. hallon eller pressad citron. Använder du citron blir gelén genomskinlig.
  • 1st
    gelatinblad - blötlägg i kallt vatten i minst 10 minuter.
  • 50g
    socker
  • 20g
    glukos

Chokladdoppade jordgubbar

  • 1paket
    färska jordgubbar
  • mörk choklad
  • vit choklad

Så lagar du

Chokladmousse

1. Smält chokladen och vispa grädden.

2. Vispa ner chokladen i äggulorna.

3. Vispa ner ¼ av den vispade grädden i chokladblandningen. Vänd försiktigt ned chokladblandningen i grädden tills allt är blandat. Spara tills du har förberett tårtan med fyllning.

Fyllning

1. Dela din tårtbotten i tre delar (färdigköpta brukar vara delade).

2. Bred ut sylt över den understa botten.

3. Lägg på nästa tårtbotten, bred över marsankräm och avsluta med lätt vispad grädde.

4. Lägg på sista tårtbotten.

Montering

1. Kantskär tårtan runt om så att det blir ett mellanrum på ca 2 cm när du sedan lägger tårtan i en form med avtagbara kanter. Det är mellan tårtan och kanten på formen du kommer att spritsa moussen. 

2. Lägg tårtan i en form med avtagbara kanter.

3. Fyll en sprits med chokladmousse. Låt stårtan stå kvar i formen när du spritsar. Spritsa ovanifrån och täck tårtans kanter och därefter locket. Tårtan ska vara helt täckt av chokladmousse.

4. Plasta in tårtan och låt stå i frysen i minst två timmar.

Vit chokladglaze

1. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter.

2. Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med den kondenserade mjölken och de uppblötta, urkramade gelatinbladen.

3. Koka upp vatten och glukos till 103°. Häll över chokladblandningen och mixa ihop med en stavmixer.

4. Tillsätt den neutrala gelén (eller röda vinbärsgelé eller egen fruktgelé, receptet hittar du nedan) och mixa tills glazen är helt slät. Om du vill tillsätt valfri färgpasta eller karamellfärg.

Fruktgelé

1. Koka puré och socker. Tillsätt glukos. Koka upp igen och lägg i gelantinbladet.

Denna gelé går att värma upp, låta stelna och värma upp igen.

Glasera

1. Lösgör nu chokladmoussetårtan ur formen. Ställ den kalla tårtan på ett galler med en bricka eller bakplåtspapper under. Glazen kommer att rinna och ska hällas över tårtan.

2. Häll glazen överr tårtan i flera omgångar tills du är nöjd med resultatet.

3. Ställ tårtan i kylskåpet tills servering.

Chokladdoppade jordgubbar

1. Skölj jordgubbarna och lägg på ett bakplåtspapper.

2. Smält mörk choklad i ett vattenbad och vit choklad i ett vattenbad.

3. Doppa jordgubbarna i den mörka chokladen.

4. Ringla smält vit choklad över jordgubbarna i valfritt mönster. Det går bra att använda en liten sked eller om du vill - gör en liten sprits av bakplåtspapper.

5. Dekorera tårtan med jordgubbarna.

Dela det här receptet med dina vänner!