Citrondoftande minipajer med ost och broccoli

små runda pajer upplagda i fin hög.

Publicerat:

Tillagningstid:

Goda och fina att servera. Ost och oliver ger sälta, citronskalet fräschhet.

Ingredienser

20portioner

Pajdeg

  • 2dl
    vetemjöl
  • 1,5 dl
    dinkelmjöl
  • 1/2 dl
    sesamfrön+½ dl till garnering
  • 75 g
    kallt smör, i bitar
  • ½tsk
    salt
  • 1 dl
    crème fraiche
  • 1msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 250g
    färsk broccoli
  • 3 st
    ägg
  • 2dl
    crème fraiche
  • 2 st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 200g
    lagrad hårdost, riven
  • 2st
    ekologiska citroner, det gula av skalet rivet
  • 2dl
    svarta oliver, urkärnade

Så lagar du

Du behöver: 20 små pajformar eller mazarinformar, 4–5 cm

Degen:
1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg.

2. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut på mjölat bakbord, cirka 5 mm tjock.

3. Ta ut cirka 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter. Gör fyllningen under tiden:


Fyllningen:
1. Skär broccoli i små bitar. Koka dem 1 minut i saltat vatten. Häll av, spola med kallt vatten och låt de rinna av väl eller torka torra med hushållspapper.

2. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vitlök. Sätt ugnen på 225 grader.  Fyll pajskalen med broccoli, ost, citronskal och oliver.

3. Häll äggstanningen ovanpå, strö på sesamfrön och grädda i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. De är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

Dela det här receptet med dina vänner!