Croissanter
Publicerat:
2016-09-23Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
- 350 gkallt vatten (3,5 dl)
- 655gvetemjöl
- 75gströsocker
- 30gjäst
- 14gsalt
- 410grumstempererat smör, att kavla in i degen
Så lagar du
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt därefter mjöl, socker och salt och blanda degen på låg hastighet i ca 2-3 minuter. Öka hastigheten och blanda ytterligare i 3-4 minuter.
2. Lägg degen på ett lätt mjölat bord och gör den försiktigt rund så att alla veck försvinner (det kallas för att rundriva). Låt degen vila under en plastpåse eller plastfolie i ca 7-10 minuter.
3. Kavla ut degen så att det blir en ganska bra fyrkant på ca 30x30 cm. Lägg degen på en bricka och lägg den i frysen i ca 30-40 minuter. Platta ut smöret på ett bakpapper till en rektangel på ca 20x30 cm och lägg smöret i kylen i ca 30 minuter.
4. Kavla ut degen till ca 30x50 cm. Lägg sedan smöret i mitten av degen och vik över degen över smöret så att det blir som ett litet paket. Kavla försiktigt ut degen på det avlånga hållet så att degen blir ca 60 cm lång. Gör ett fyrslag, vik från de korta sidorna. Lägg sedan tillbaka degen i kylen i ca 20-25 minuter.
5. Kavla där efter igen ut degen på det avlånga hållet så att den blir ca 60 cm lång. Gör ett treslag, vik från de korta sidorna. Kavla därefter ut degen ca 30x40 cm och lägg degen i kylen ca 80 minuter.
6. Kavla därefter ut degen till ca 40x40 cm med en tjocklek på ca 3 cm.
7. Dela degen så att det blir två delar som har en bredd på ca 20 cm. Skär ut trekanter som har en bas på ca 7 cm. Skär ett snitt på ca 2 cm i mitten på varje bas.
8. Rulla ihop degen till en croissant.
9. Ställ croissanterna på en plåt, se till att det är bra med utrymme mellan croissanterna. Låt croissanterna jäsa till ungefär dubbel storlek.
10. Pensla croissanterna med ägg, och grädda dem på 185 grader i ca 15-20 minuter beroende på ugn.