Falafel på gula ärtor med två såser

Falafel på gula ärtor med två såser

Publicerat:

Tillagningstid:

För dig som älskar falafel och samtidigt vill uppleva den som en ny smakupplevelse.

Ingredienser

6portioner

  • ½kg
    torkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
  • ½st
    stor gul lök
  • 50g
    bladpersilja
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 1-2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1 ½msk
    spiskummin
  • ½msk
    bakpulver
  • ½tsk
    bikarbonat
  • solros- eller rapsolja till fritering

Stark kall tomatsås

  • 1burk(ar)
    konserverade avrunna cocktailtomater
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1msk
    sambal oelek eller torkade chiliflakes
  • 2msk
    olivolja
  • Mixa alla ingredienser med en stavmixer

Mild yoghurtsås

  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • rivet skal av ½ citron
  • 1msk
    hackad färsk mynta
  • Blanda samman alla ingredienserna

Så lagar du

1. Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.

2. Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader

3. Servera med såserna och citronklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!