Falafel på gula ärtor med två såser
Publicerat:
2013-04-11Tillagningstid:
För dig som älskar falafel och samtidigt vill uppleva den som en ny smakupplevelse.
Ingredienser
6portioner
- ½kgtorkade gula ärtor, blötlagda i minst 12 timmar
- ½ststor gul lök
- 50gbladpersilja
- 1-2stvitlöksklyftor
- 1-2tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 1 ½mskspiskummin
- ½mskbakpulver
- ½tskbikarbonat
- solros- eller rapsolja till fritering
Stark kall tomatsås
- 1burk(ar)konserverade avrunna cocktailtomater
- 1msktomatpuré
- 1msksambal oelek eller torkade chiliflakes
- 2mskolivolja
- Mixa alla ingredienser med en stavmixer
Mild yoghurtsås
- 2dlgrekisk yoghurt
- rivet skal av ½ citron
- 1mskhackad färsk mynta
- Blanda samman alla ingredienserna
Så lagar du
1. Blanda gula ärtor, lök, persilja, vitlök och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare. Blanda smeten med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt smeten vila i cirka 15 minuter.
2. Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem i olja i 3–4 minuter tills de blivit gyllenbruna. Oljan bör vara ca 170 grader
3. Servera med såserna och citronklyftor.