Fiskgryta
Publicerat:
2014-03-26Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 1,2 kgfiskfilé utan skinn, t ex lax, sej eller torsk
- 2tsksalt
- 1påse(ar)musslor
- 3dltorrt vitt vin
- 1stpurjolök
- 1stfänkål
- 3-4stmorötter
- 1stvitlöksklyfta
- 2mskolivolja
- 0,5gsaffran (1 kuvert)
- 2burk(ar)tomater á 400 g
- 1krmcayennepeppar
- 1¼-1½ literfiskbuljong
- 3kvist(ar)timjan eller 2 tsk torkad
- 2kvist(ar)rosmarin eller 1 tsk torkad
- salt
Så lagar du
1. Skär bort eventuella ben och skär fisken i bitar. Salta.
2. Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i bänken.
3. Koka upp vinet i en stor gryta. Häll i musslorna och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Ta upp musslorna och spara vinspadet.
4. Ansa och skiva purjolök och fänkål. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlök i oljan tills det mjuknar. Häll på vinspadet, saffran, tomater, fiskbuljong och lägg i kryddkvistarna. Koka under lock cirka 20 minuter tills allt är mjukt.
5. Plocka ur de flesta musslorna men spara några med skal som dekoration.
6. Ta upp de färska kryddorna om du har det i grytan och lägg i fiskbitarna. Låt dem stora bitarna koka någon minut innan du lägger ner de mindre. Sjud på svag värme under lock endast några minuter. Smaka av om det behövs salt eller peppar. Lägg i musslorna och servera med aioli och baguetter.