Grillad kyckling
Publicerat:
2016-06-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1färsk kyckling, ca 1,2 kg
- rub (se recept nedan)
Kycklinglag
- 1msksvartpepparkorn, hela
- 1msksenapskorn, hela
- 1mskkoriander, hel
- 2litervatten
- 1 ¼dlsalt
- 1,5dlfarinsocker
- 1tskröda chiliflingor
- 10skiva(or)ingefära (skurna ca 2-3 mm)
- 1citron (delad på hälften)
- 1näve timjankvistar
Så lagar du
Kycklinglag
1. Värm upp en stor kastrull till medelvärme. Lägg i svartpeppar, senapskorn och koriander. Låt kryddorna bli riktigt varma utan att brännas.
2. Häll på vatten, salt, socker, chiliflingor och ingefära. Öka värmen, koka upp och låt koka någon minut, pressa i citronhalvorna och lägg sen ner dem i grytan tillsammans med timjan.
3. Låt lagen svalna ordentligt. Lägg i kycklingen i 5-6 timmar, helst över natten. Låt kycklingen droppa av innan du lägger den på grillen.
Spatchcock chicken
1. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt med benen mot dig. Dela kycklingen med en bra sax eller en vass kniv. Skär upp varje sida längs ryggraden. Ta bort ryggraden, vik ut kycklingen så att den blir platt.
2. Om du inte har låtit kycklingen ligga i lagen under natten, kan du istället arbeta in en rub på kycklingens ovan- och undersida. Lägg gärna också rub under kycklingens skinn. Tips! Använd gärna Beppes barbeque-rub eller chilirub.
3. Grilla kycklingen med skinnsidan nedåt, på indirekt värme och med locket på grillen. Vänd kycklingen när halva tiden har gått, sätt på locket igen. Grilltid: uppskattningsvis 45 min, kortare för en mindre kyckling och längre för större. Innertemperaturen ska nå minst 70-75°.