Grönsaksspaghetti med kål, sardeller och vitlök
Publicerat:
2016-05-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 800gstor, fast potatis
- 1stor palsternacka (kan uteslutas)
- 1huvud broccoli
- 1litet huvid spetskål
- 100gpecorino
- 3vitlöksklyftor
- 6sardeller i olja
- 1röd chili
- 1kruk(or)färsk mejram
- 6mskolivolja
- salt och svarpeppar
Så lagar du
1. Skala potatisen och palsternackan. Använd grönsakssvarven och kör ner potatisen och palsternackan i tunna spagettilika strimlor. Lägg strimlorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
2. Koka upp rejält med vatten och salta lätt. Blanchera potatisspagettin i ca 2 minuter eller tills du känner att den inte längre är rå. Den skall fortfarande vara bitfast och ha en tydlig kärna. Spola ”pastan” med kallt rinnande vatten tills den är helt kall och låt den rinna av.
3. Koka broccolin i lättsaltat vatten, använd gärna pastavattnet, tills den är mjuk ca 10 minuter och lägg den sedan i ett mixerglas och mixa till en slät puré med ett par matskedar olivolja och lite salt.
4. Dela spetskålen på längden i fyra klyftor. Lägg spetskålen på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Ringla lite olivolja över kålen och salta lätt. Rosta i ugn på 200 grader med endast övervärme i ca 20 minuter eller tills kålen har fått fin färg.
5. Hacka vitlök, chili och sardeller. Hetta upp en stekpanna och häll i 3 msk olivolja.
6. Fräs vitlök, chili och sardeller tills sardellerna har smält ut och vitlöken börjar få färg. Tillsätt pastan och vänd runt pastan i ca 3–4 minuter så att allt blandas ordentligt. Hacka mejram och blanda i. Smaka av med salt och peppar.
7. Riv massor av pecorino över pastan och servera med grillad kål och klickar av broccolipuré.