Kanelbullar i långpanna
Publicerat:
2015-10-02Tillagningstid:
Ingredienser
30portioner
Deg
- 50gjäst
- 5dlkall mjölk
- ½tsksalt
- 1dlströsocker
- 600gvetemjöl
- 150gsmör, rumsvarmt och mjukt
- valifritt: nymortlad kardemumma
Till pensling
- 1stägg
- valfritt: 1 dl hackade hasselnötter eller mandelsplitter
Fyllning
- 150grumsvarmt och mjukt smör
- 100gnaturell färskost
- 200gmandelmassa, riven alt. hasselnötskräm, färdig eller hemmagjord (se separat recept)
- 1dlfarinsocker
- 1mskkanel
- 1mskvaniljsocker
Glasyr
- 2dlflorsocker
- lite vatten, eller saft (om du vill ha färg och smak på glasyren)
Blåbärsfyllning
Så lagar du
1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, mjöl och klicka i det mjuka smöret. Bearbera till en jämn smet.
2. Låt jäsa övertäckt med bakduk till nästan dubbel storlek, det tar ca 2 timmar eller täck med plast och jäs över natten i kylen. Har du bråttom värmer du mjölken till 37 grader och jäser 40 minuter.
3. Blanda ihop samtliga ingredienser till fyllningen under tiden. Ställ i kylen.
4. Häll ut den lösa degen i smord eller bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm. Låt jäsa under duk ca 25 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Gör gropar i degen med fingrarna och klicka i fyllningen. Pensla med ägg, strö på nötter och grädda 15-20 minuter eller tills den är gyllene och genomgräddad. Tiden varierar i olika ugnar, så kolla noga mot slutet. Låt svalna.
6. Rör ihop florsocker med lite vatten till lämplig glasyrkonsistens och ringla glasyr på kakan. Eller pudra florsocker över. Skär i portionsbitar innan servering. Bullarna går bra att frysa.