Knäckebröd med fikon och anis
Publicerat:
2015-09-07Tillagningstid:
Ingredienser
- 140gtorkade fikon (blötlagda i kallt vatten minst 12h före användande)
- 250gvatten
- 5gjäst
- 80gsurdeg av råg
- 350gvetemjöl special eller liknande
- 230ggrovt rågmjöl (gärna stenmalet)
- 15gmalen anis
- 45gmörk sirap
- 8gsalt
Så lagar du
1. Dagen före: Lägg 140 g torkade fikon i blöt.
2. Bakdagen: Ta ur fikonen ur vattnet och mixa dem till en fruktgröt.
3. Blanda jäst och 250 vatten så att jästen löser sig. Blanda fruktgröten i vattnet och jästen. Blanda i övriga ingredienser utom saltet och knåda i ca 4-6 minuter.
4. Blanda i saltet och knåda ytterligare 2 minuter. Lägg degen i en bunke eller en smord låda med lock och låt den vila i ca 2 timmar.
5. Kavla ut tunna knäckebröd i önskad form och nagga dem och lägg på en plåt. Låt knäckebröden jäsa i ca 60 minuter, gärna i avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten.
6. Ta ur knäckebröden ur den av slagna ugnen och sätt på ugnen på 170 grader. Grädda bröden i ca 10-15 minuter (beroende på hur tunna de är). Är bröden fortfarande sega så ”torka” dem i ugnen på ca 100 grader tills de blir hårda.
Tips: Om man har en pastamaskin så kan man kavla knäckebrödsdegen genom den och därigenom få en riktigt tunn deg.