Köttgryta på toskanskt vis

Köttgryta på toskanskt vis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mauds egen variant på en klassisk italiensk gryta. Räkna med 8 timmar för marinering.

Ingredienser

6portioner

  • 1 ½kg
    grytkött av nöt, t ex högrev eller bog
  • 4st
    stjälkar selleri
  • 3-4st
    stora morötter
  • 2st
    gula lökar
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 3kvist(ar)
    salvia
  • 3kvist(ar)
    rosmarin
  • 1tsk
    nymald svartpeppar
  • ½dl
    olivolja
  • 5-7 ½dl
    rött chiantivin
  • 1msk
    salt
  • ½-1msk
    majsstärkelse utrörd i lite vatten

Garnering

  • selleriblad
  • hackad persilja

Så lagar du

1. Putsa köttet väl och skär det i 3 cm-stora bitar.

2. Ansa och skär sellerin i skivor. Spara bladen till garnering. Skala morötterna och skär dem i bitar. Krossa vitlöksklyftorna.

3. Blanda alltsammans med salvia- och rosmarinkvistar, rikligt med nymald svartpeppar och olivolja. Lägg det tillsammans med köttet i en gryta som tål ugnen och häll på rödvin så att det täcker.

4. Låt marinera minst 8 timmar (ej i obehandlad gjutjärnsgryta).

5. Salta, koka upp och skumma av. Sätt på locket.

6. Sätt ugnen på 125°. Ställ in grytan längst ner i ugnen.  Låt stå i ugnen cirka 3-4 timmar. Rör om någon gång under tiden. Känn efter att köttet känns mört.

7. Ta av locket om vätskan behöver reduceras och fortsätt koka uppe på spisen.

8. Blanda majsstärkelse och lite vatten. Häll redningen i grytan och låt koka upp.

9. Smaka av med salt och peppar. Garnera med selleriblad eller hackad persilja.

Obs: Tiden i ugnen beror på vilken styckningsdetalj av kött du använder, samt ugnstemperaturen. Det går att tillaga i 90 grader, men då tar det ca 8 timmar i ugnen.

Dela det här receptet med dina vänner!