Köttgryta på toskanskt vis
Publicerat:
2014-10-22Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1 ½kggrytkött av nöt, t ex högrev eller bog
- 4ststjälkar selleri
- 3-4ststora morötter
- 2stgula lökar
- 3stvitlöksklyftor
- 3kvist(ar)salvia
- 3kvist(ar)rosmarin
- 1tsknymald svartpeppar
- ½dlolivolja
- 5-7 ½dlrött chiantivin
- 1msksalt
- ½-1mskmajsstärkelse utrörd i lite vatten
Garnering
- selleriblad
- hackad persilja
Så lagar du
1. Putsa köttet väl och skär det i 3 cm-stora bitar.
2. Ansa och skär sellerin i skivor. Spara bladen till garnering. Skala morötterna och skär dem i bitar. Krossa vitlöksklyftorna.
3. Blanda alltsammans med salvia- och rosmarinkvistar, rikligt med nymald svartpeppar och olivolja. Lägg det tillsammans med köttet i en gryta som tål ugnen och häll på rödvin så att det täcker.
4. Låt marinera minst 8 timmar (ej i obehandlad gjutjärnsgryta).
5. Salta, koka upp och skumma av. Sätt på locket.
6. Sätt ugnen på 125°. Ställ in grytan längst ner i ugnen. Låt stå i ugnen cirka 3-4 timmar. Rör om någon gång under tiden. Känn efter att köttet känns mört.
7. Ta av locket om vätskan behöver reduceras och fortsätt koka uppe på spisen.
8. Blanda majsstärkelse och lite vatten. Häll redningen i grytan och låt koka upp.
9. Smaka av med salt och peppar. Garnera med selleriblad eller hackad persilja.
Obs: Tiden i ugnen beror på vilken styckningsdetalj av kött du använder, samt ugnstemperaturen. Det går att tillaga i 90 grader, men då tar det ca 8 timmar i ugnen.